Kimya Teknolojisi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimKimya Teknolojisi
Program DirektörüDoç.Dr. Oktay ASUTAY
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiÖnlisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Kimya Teknikerliği diplomasına sahip olunur. Unvanı ise Kimya Teknikeri´dir.
Eğitim TürüTam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıÖSYM’nin yaptığı LYS sınavında Kimya Teknolojisi Bölümüne yerleştirilmiş olmak.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıBu müfredat programı, öğrencilere endüstride ve laboratuvar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra endüstriyel kimyanın ve kimyanın temel kavramlarını da sunmak üzere hazırlanmıştır. Program günümüzde ve gelecekte endüstrinin ara eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır. Bunun için de, endüstriyel kimya grubunun bir üyesi olan kimya teknikerinin vasıflı işçilerden daha bilgili ve daha öngörüye sahip olması istenmektedir. Bir kimya teknikerinin ana görevi; kimyager ve kimya mühendislerine endüstriyel uygulamaların işleyişinde yardımcı olmaktır. Bu sebeple program, kimya teknikerinin hem kimyanın temel prensipleri konusunda geniş bilgiye hem de ileri teknoloji cihazlarını işletme ve kontrol etme yeteneğine sahip olmasını gerektirir.
Mezunların Mesleki ProfilleriBölüm mezunları, T.C. Devlet sektörleri; DSİ, Büyükşehir Belediyeleri, vb. kurumlarda, özel sektördeki her kurumda kimya teknikeri olarak istihdam edilebilmektedir.
Bir Üst Dereceye GeçişÖnlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, DGS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrenci final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/Y%C3%B6netmelikveY%C3%B6nergeler./0/s/20067/27028 adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir: 

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu 

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme olanak verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme olanak verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Analitik ve organik kimyada temel prensipleri öğrenir ve laboratuar ekipmanlarını da kullanarak bu prensipleri bireysel ve grup çalışmasıyla uygular
2-Endüstride kullanılan ve üretilen malzemeleri ve kimyasalları tanır, reaksiyonlarını yazar ve yorumlar.
3-Fabrikanın yapısını, işleyişini bilir, sosyal haklarını, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda bilgi sahibi olur ve meslek yaşamında bu bilgileri kullanır.
4-Fizikokimya ve enstrümantal analizde temel prensipleri öğrenir, analiz eder, problem çözer, enstrümantal cihazların çalışma prensiplerini öğrenir
5-Fizik ve matematiğin temel prensiplerini öğrenir ve kimya branşında kullanır
6-Gıda, tekstil, çevre, polimer ve ilaç sektörlerindeki teknolojik gelişmeleri takip eder ve kimya bilgisiyle yorumlar, tartışır ve sorunlara çözüm önerisi getirir
7-Kimya alanı ile ilgili bir çalışma için bağımsız olarak ve/veya grup içinde sorumluluk alarak bilgi kaynağına ulaşır, araştırma yapar, analiz eder ve raporlama yapar
8-Kimya alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme yetkinliği kazanır.
9-Kimya alanının gerektirdiği bilgisayar bilgisini uygulamalı olarak kullanır.
10-Kimya alanının gerektirdiği mesleki İngilizce bilgisine sahip olur
11-Kimya biliminin temel prensiplerini laboratuar çalışmalarında uygulama ve yorumlama becerisi kazanır
12-Kimya biliminin temel prensiplerini öğrenir ve diğer disiplinlerle ilişki kurar

Müfredat

Kimya Teknolojisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
KTP203 Fizikokimya 4 0 5
KTP107 Genel Kimya I 4 0 5
KTP107 Genel Kimya I 4 0 5
KTP106 Genel Kimya Laboratuvarı I 0 3 4
KTP109 Laboratuar Güvenliği ve Tehlikeli Kimyasallar 2 0 3
KTP108 Malzeme Bilgisi 2 0 3
MAT129 Matematik I 3 0 4
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1. Sınıf Üniversite Genel Seçmeli Ders() 3
KTP109 Laboratuar Güvenliği ve Tehlikeli Kimyasallar 2 0 3
Seçmeli 23-24 Güz Dönemi Seçmeli() 5
TBT013 Bilgisayar 2 1 3
KRYP02 Kariyer Planlama 2 0 2
Toplam AKTS: 43

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
KTP210 Anorganik Endüstriyel Kimya 2 0 3
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
KTP209 Fizikokimya 3 0 4
KTP207 Genel Kimya II 4 0 5
KTP208 Genel Kimya Laboratuvarı II 0 3 4
MAT130 Matematik II 3 0 4
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 23-24 Bahar 1. Sınıf() 4
KTP212 Araştırma Teknikleri 2 0 2
KTP204 Fabrika Organizasyonu 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 73

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
KTP316 Analitik Kimya 4 0 5
KTP316 Analitik Kimya 4 0 5
KTP311 Analitik Kimya Laboratuarı I 0 2 2
KTP417 Enstrumental Analiz 3 1 4
KTP318 Kimyacılar için Teknik İngilizce 3 0 3
KTP17 Organik Endüstriyel Kimya 2 0 3
KTP312 Organik Kimya 5 0 5
KTP315 Organik Kimya Laboratuvarı I 0 3 2
Seçmeli 23-24 Güz Dönemi Seçmeli() 6
KTP322 Boya Kimyası 2 0 3
KTP318 Kimyacılar için Teknik İngilizce 3 0 3
Toplam AKTS: 35

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli 23-24 bahar 2. sınıf 1. grup() 25
KTP426 Analitik Kimya Laboratuvarı II 0 4 3
KTP309 Çevre Teknolojisi 2 1 4
KTP324 Gıda Teknolojisi 2 1 3
KTP407 İlaç Teknolojisi 2 1 4
KTP419 Organik Kimya Laboratuvarı II 0 4 3
KTP409 Polimer Teknolojisi 2 1 4
KTP308 Tekstil Teknolojisi 2 1 4
Seçmeli 23-24 Bahar 2. Sınıf 2. Grup() 25
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
Toplam AKTS: 55
Yıllık Toplam AKTS: 90

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
211111111111
211111111111
211111111111
211111111111
KTP203 Fizikokimya
#
233553422135
233553422135
233553422135
233553422135
KTP107 Genel Kimya I
#
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
531321344255
KTP107 Genel Kimya I
#
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
555555555333333333111111111333333333222222222111111111333333333444444444444444444222222222555555555555555555
KTP106 Genel Kimya Laboratuvarı I
#
251111551152
251111551152
251111551152
KTP109 Laboratuar Güvenliği ve Tehlikeli Kimyasallar
#
251111551152
251111551152
251111551152
251111551152
KTP108 Malzeme Bilgisi
#
151222111113
151122111113
151112311213
151114111113
151113111113
MAT129 Matematik I
#
142551321143
142551321143
142551321143
142551321143
142551321143
142551321143
TDİ101 Türk Dili I
#
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
131111111111
KTP109 Laboratuar Güvenliği ve Tehlikeli Kimyasallar
#
251111551152
251111551152
251111551152
251111551152
TBT013 Bilgisayar
#
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
152553545234
KRYP02 Kariyer Planlama
#
103000000120
004000000221
020002110101
104002200231
013001040100
004000104101
002000310101
000103340300
000000330101
100102000201
013001054101
KTP210 Anorganik Endüstriyel Kimya
#
251222111233
251222111233
251222111233
251222111233
251222111233
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
111111111131
111111111131
111111111131
111111111131
KTP209 Fizikokimya
#
233553422135
233553422135
233553422135
233553422135
KTP207 Genel Kimya II
#
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
331321142255
KTP208 Genel Kimya Laboratuvarı II
#
321212431154
321212431154
321212431154
MAT130 Matematik II
#
142551321143
142551321143
142551321143
TDİ102 Türk Dili II
#
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
111111111112
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
111111111211
111111111211
111111111211
111111111211
111111111211
111111111211
KTP212 Araştırma Teknikleri
#
211111132111
211111132111
211111132111
211111132111
211111132111
KTP204 Fabrika Organizasyonu
#
235111111111
235111111111
235111111111
235111111111
235111111111
235111111111
235111111111
235111111111
KTP316 Analitik Kimya
#
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
KTP316 Analitik Kimya
#
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
531211321132
KTP311 Analitik Kimya Laboratuarı I
#
521211421142
521211421142
521211421142
521111421142
521211421142
KTP417 Enstrumental Analiz
#
311521112224
311521112224
311521112224
311521112224
311521112224
311521112224
KTP318 Kimyacılar için Teknik İngilizce
#
311211131531
131211111511
142113111531
211113111531
242111131531
212112111511
132211111531
212111111511
KTP17 Organik Endüstriyel Kimya
#
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
253233551144
KTP312 Organik Kimya
#
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
541111331133
KTP322 Boya Kimyası
#
251111331115
251111331115
251111331115
251111331115
KTP318 Kimyacılar için Teknik İngilizce
#
311211131531
131211111511
142113111531
211113111531
242111131531
212112111511
132211111531
212111111511
MYOSTJ01 Staj
#
555505540051
555505540051
555505540051
KTP426 Analitik Kimya Laboratuvarı II
#
541112131153
541112131153
KTP309 Çevre Teknolojisi
#
211125112224
211125112224
211125112224
211125112224
211125112224
211125112224
KTP324 Gıda Teknolojisi
#
123113241112
123113241112
123113241112
123113241112
123113241112
123113241112
KTP407 İlaç Teknolojisi
#
133115341123
133115341123
133115341123
133115341123
133115341123
133115341123
133115341123
133115341123
KTP419 Organik Kimya Laboratuvarı II
#
541112131153
541112131153
541112131153
KTP409 Polimer Teknolojisi
#
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
332215451123
KTP308 Tekstil Teknolojisi
#
131115111213
131115111213
131115111213
131115111213
131115111213
131115111213
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi
#
455425554454
455425554454
455425554454
455425554454
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması
#
555425554455
555425554455