Biyosistem Mühendisliği (YL) Yüksek lisans-tezli Programı

Programı Sunan Akademik BirimBiyosistem Mühendisliği (YL)
Program DirektörüProf. Dr. Birol KAYİŞOĞLU
Program TürüYüksek lisans-tezli Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiYüksek Lisans
Kazanılan DereceFen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak ilgili Anabilim Dalında yüksek lisans çalışmasını başarıyla tamamlayan mezunlara Yüksek Lisans diploması verilir.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul Koşulları(1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; bir lisans diplomasına sahip olmaları ve müzik anasanat dalına başvuracak adaylar hariç diğer adayların, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslar arası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir. (2) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’u, (ALES)’den alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’ı toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin Tanınmasıİlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitü içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, ilgili anabilim dalında ilan edilmiş olan yatay geçiş kontenjanına başvurabilir. Yatay geçiş; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile olur.
Mezuniyet Koşulları Bu Yüksek Lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
21 yerel kredilik en az 7 ders almakla,
120 AKTS alarak 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla
Bir yüksek lisans tezi hazırlamak ve savunmakla,
Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla yükümlüdürler.
Program AmacıProgramın amacı, güncel gelişme ve gereksinimlere bağlı olarak Biyosistem Mühendisliği ile ilgili bağımsız araştırma yapabilen ve bilgisayar ile bilgi teknolojilerini kullanabilen, grup çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, tasarım bilgisine ve deneyimine sahip olan, problemlerin tanımlanması, detaylandırılması ve çeşitli bilgi esaslarına göre olası çözümler geliştirebilen, belli konularda bilgiye ulaşan, bu bilgileri derleme ve derlediği bilgileri bir topluluk önünde sunabilme becerisine sahip gerek yurt içinde gerekse yurtdışında hizmette bulunacak, mühendisler yetiştirmektir.
Mezunların Mesleki ProfilleriLisansüstü eğitimini tamamlayan Biyosistem Mühendisleri, daha önce Ziraat Mühendisliği Programı altında alt programlar biçiminde eğitim vermekte olan Tarımsal Yapılar ve Sulama ile Tarım Makinaları Alt Programlarının içinde yer aldığı bir bölümden (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) mezun olacaklarından, Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğün üçüncü bölümünde yer alan Lisans ve Uzmanlık Alanlarına Göre Görev ve Yetkilerin (Sulama-Drenaj, Tarımsal Yapılar, Tarım Alet ve Makinaları) tamamından yararlanacaklardır. Buna göre, Biyosistem Mühendisleri sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 litreye kadar olan sulama tesisleri, sulama suyu ve hayvan içmesuyu sağlamak için yapılacak göletleri, drenaj, toprak erozyonunu önleyici toprak ve su muhafaza edici tesisleri, tarımsal yapılarla ilgili araştırma, etüd, plan, proje uygulama ve kontrol hizmetlerini yapmaya; sulama tesislerinde suyun tarımda kullanılmasıyla ilgili arazi tesviyesi, tarla başı kanalları, tarla grup yolları, tarla içi sulama ve drenaj tesisleri, arazi ıslahı, toplulaştırması, dağıtımı ve benzeri toprak ve su kullanımını geliştirme projeleri, toprak su bitki ilişkileri etüdleri, fizibilite, planlama, projelendirme uygulama ve kontrolü yapmaya; tarım alet ve makinelerinin tasarımlarını yapmaya, projelerini hazırlamaya ve imzalamaya, tarım alet ve makinelerinin imalatı, pazarlanması, ithal ve ihracı için gerekli belge veya ruhsatlandırma işlemleriyle ilgili inceleme, deneme ve analizleri yapmaya yetkili olacaklardır. Lisansüstü eğitimini tamamlayan Biyosistem Mühendisleri, yukarıda belirtilen çalışma konuları ile ilgili olarak; Kamu kuruluşları (İl Özel İdareleri, Gıda-Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları, Belediyeler, DSİ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu vb.), Arazi Toplulaştırması Müteahhitlik Firmaları, Üniversiteler (Öğretim elemanı olarak), Tarım Makineleri Sanayi, Traktör Sanayi, Tarımsal Danışmanlık Kuruluşları,Tarıma Dayalı Kooperatifler, Kamu ve Özel Bankalar, Tarım Makineleri Müteahhitlik Kuruluşları, Sulama Birlikleri, Sulama-Drenaj Müteahhitlik Firmaları, Özel Mühendislik ve Danışmanlık Büroları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Tarımsal Yapılarla İlgili Müteahhitlik Firmaları, Tarıma Dayalı Uluslararası Şirketler, Hayvancılığa Dayalı Makine Sanayi, Gıda Makineleri Sanayi, Büyük Tarımsal İşletmeler´de istihdam edileceklerdir.
Bir Üst Dereceye GeçişYüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 puan olması gerekir.

Notlar

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir. Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.

Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 Puan

 Harfli Notu 

 Katsayı 

 Başarı Durumu

 90-100 

  AA

  4.00

 Başarılı

 85-89

  BA

  3.50

 Başarılı

 80-84

  BB

  3.00

 Başarılı

 75-79

  CB

  2.50

 Başarılı

 65-74

  CC

  2.00

 Başarılı

 0-64

  FF

  0

 Başarısız

Eğitim Öğretim Metotları

Eğitim Öğretim Metotları:

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ *

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Küçük Grup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha / Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme / Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

 

Program Çıktıları

1-Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
2-Biyosistem Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
3-Biyosistem Mühendisliği alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
4-Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
5-Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
6-Biyosistem Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
7-Biyosistem Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
8-Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
9-Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-Matematik, fen bilimleri ve Biyosistem Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
11-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

Müfredat

Biyosistem Mühendisliği (YL) Kredili Ders Yapısı Şeması



Ders



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik 3 0 5
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Seçmeli 2023-2024 Güz Dönemi Biyosistem Mühendisliği Seçmeli Dersler() 45
LÜ-BM-22 Açık Kanal Hidroliği 3 0 5
LÜ-BM-30 Alternatif Enerji Kaynakları ve Biyokütle Enerjisi 3 0 5
LÜ-BM-44 Arazi ve Su Kaynaklarında Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları 2 2 5
LÜ-BM-89 Arazi ve Su Kaynaklarında Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 2 2 5
LÜ-BM-43 Arazi ve Su Kaynaklarında Uzaktan Algılama 2 2 5
LÜ-BM-38 Basınçlı-Toplu Sulama Sistemlerinin Tasarımı 3 0 5
LÜ-BM-28 Biopolimerik Malzemeler 3 0 5
LÜ-BM-77 Bitkisel Üretim Yapılarında İklimlendirme 3 0 5
LÜ-BM-57 Bitki Su Tüketimi Eşitliklerinin Uygulanması 3 0 5
LÜ-BM-05 Biyosistemler için Güç Sistemleri ve Makinalar 3 0 5
LÜ-BM-23 Boru Hidroliği 3 0 5
LÜ-BM-69 Çapalama Tekniği ve Makinaları 3 0 5
LÜ-BM-33 Değişik Ekim Yöntemlerinin Matematik ve İstatistik Esasları 3 0 5
LÜ-BM-94 Enerji Ölçüm Sistemleri 3 0 5
LÜ-BM-47 Havza Morfolojisi 3 0 5
LÜ-BM-74 Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Denetimi 3 0 5
LÜ-BM-45 Hidrolojik Hidrograflar 3 0 5
LÜ-BM-65 İkinci Ürün Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-99 İnsansız Hava Araçları ve Tarımda Kullanımı 2 2 5
LÜ-BM-72 Kaba Yem Hasadında Yeni Teknikler 3 0 5
LÜ-BM-83 Karma Yem Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-93 Kompost Teknolojisi 3 0 5
LÜ-BM-55 Kültür Bitkilerinin Sulanması 3 0 5
LÜ-BM-13 Kültürteknik Önlemlerin Çevre Sularına Etkisi 3 0 5
LÜ-BM-86 Kültürteknikte Ölçme Uygulamaları 3 0 5
LÜ-BM-40 Kültürteknikte Test ve Değerlendirme Yöntemleri 3 0 5
LÜ-BM-98 Mikroalglerden Biyokütle ve Biyoyakıt Üretimi 3 0 5
LÜ-BM-95 Motor Teknolojisinde Son Gelişmeler 3 0 5
LÜ-BM-39 Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Sulama Sistemlerinin Tasarımı 3 0 5
LÜ-BM-70 Sebze ve Meyve Hasat Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-92 Silaj Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-42 Sulamada Optimizasyon 3 0 5
LÜ-BM-56 Sulama Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-51 Sulama ve Drenajın Çevresel Etkileri ve Su Kalite Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-21 Sulama Yönünden Toprak Su İlişkileri 3 0 5
LÜ-BM-91 Süt Hayvancılığında Enerji Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-84 Süt Sağım Mek. Ve İşl. Tek. 3 0 5
LÜ-BM-73 Süt Sığırı Barınak Projelerinin Hazırlanması 3 0 5
LÜ-BM-97 Tarımda İklimlendirme ve Soğutmada Enerji Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-32 Tarım Makinalarında Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik 3 0 5
LÜ-BM-27 Tarım Makinalarında Hasar Analizi 3 0 5
LÜ-BM-24 Tarım Makinalarında İleri İmalat Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-96 Tarımsal Atık Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-68 Tarımsal Üret. Yabancı Ot Mcd. Uygulanan Farklı Teknikler ve Hassas Tarımdaki Uygulamaları 3 0 5
LÜ-BM-63 Tarımsal Ürünlerin Kurutma Esasları 3 0 5
LÜ-BM-35 Tarım Traktörlerinin Tasarım Esasları 3 0 5
LÜ-BM-31 Tarım Ürünlerde Isı Transferi Mekanizması ve Isısal Özellikler 3 0 5
LÜ-BM-66 Toprak Bitki Mekaniği 3 0 5
LÜ-BM-50 Tuzluluk Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-85 Ürün Depolama Yapılarının Planlaması 3 0 5
LÜ-BM-87 Yapı Malzemeleri Deney Yöntemleri 3 0 5
LÜ-BM-48 Yeraltı Suları 3 0 5
Toplam AKTS: 60

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik 3 0 5
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
LÜ-FBE-02 Yüksek Lisans Semineri 0 2 5
Seçmeli 2023-2024 Bahar Dönemi Biyosistem Mühendisliği Seçmeli Dersler() 45
LÜ-BM-22 Açık Kanal Hidroliği 3 0 5
LÜ-BM-30 Alternatif Enerji Kaynakları ve Biyokütle Enerjisi 3 0 5
LÜ-BM-89 Arazi ve Su Kaynaklarında Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 2 2 5
LÜ-BM-43 Arazi ve Su Kaynaklarında Uzaktan Algılama 2 2 5
LÜ-BM-38 Basınçlı-Toplu Sulama Sistemlerinin Tasarımı 3 0 5
LÜ-BM-28 Biopolimerik Malzemeler 3 0 5
LÜ-BM-82 Bitki Koruma Makinalarında Deney Tekniği 3 0 5
LÜ-BM-77 Bitkisel Üretim Yapılarında İklimlendirme 3 0 5
LÜ-BM-57 Bitki Su Tüketimi Eşitliklerinin Uygulanması 3 0 5
LÜ-BM-05 Biyosistemler için Güç Sistemleri ve Makinalar 3 0 5
LÜ-BM-23 Boru Hidroliği 3 0 5
LÜ-BM-69 Çapalama Tekniği ve Makinaları 3 0 5
LÜ-BM-33 Değişik Ekim Yöntemlerinin Matematik ve İstatistik Esasları 3 0 5
LÜ-BM-94 Enerji Ölçüm Sistemleri 3 0 5
LÜ-BM-67 Hasat Sonrası Ürün Artıklarının Değerlendirme Sistemleri 3 0 5
LÜ-BM-34 Hassas Uygulamalı Tarımda Paket Programlar 3 0 5
LÜ-BM-47 Havza Morfolojisi 3 0 5
LÜ-BM-74 Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Denetimi 3 0 5
LÜ-BM-45 Hidrolojik Hidrograflar 3 0 5
LÜ-BM-65 İkinci Ürün Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-99 İnsansız Hava Araçları ve Tarımda Kullanımı 2 2 5
LÜ-BM-72 Kaba Yem Hasadında Yeni Teknikler 3 0 5
LÜ-BM-83 Karma Yem Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-93 Kompost Teknolojisi 3 0 5
LÜ-BM-55 Kültür Bitkilerinin Sulanması 3 0 5
LÜ-BM-13 Kültürteknik Önlemlerin Çevre Sularına Etkisi 3 0 5
LÜ-BM-40 Kültürteknikte Test ve Değerlendirme Yöntemleri 3 0 5
LÜ-BM-98 Mikroalglerden Biyokütle ve Biyoyakıt Üretimi 3 0 5
LÜ-BM-41 Mikro Sulama Sistemlerinin Projelenmesi 3 0 5
LÜ-BM-95 Motor Teknolojisinde Son Gelişmeler 3 0 5
LÜ-BM-39 Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Sulama Sistemlerinin Tasarımı 3 0 5
LÜ-BM-70 Sebze ve Meyve Hasat Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-92 Silaj Mekanizasyonu 3 0 5
LÜ-BM-42 Sulamada Optimizasyon 3 0 5
LÜ-BM-56 Sulama Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-51 Sulama ve Drenajın Çevresel Etkileri ve Su Kalite Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-21 Sulama Yönünden Toprak Su İlişkileri 3 0 5
LÜ-BM-91 Süt Hayvancılığında Enerji Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-84 Süt Sağım Mek. Ve İşl. Tek. 3 0 5
LÜ-BM-73 Süt Sığırı Barınak Projelerinin Hazırlanması 3 0 5
LÜ-BM-97 Tarımda İklimlendirme ve Soğutmada Enerji Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-24 Tarım Makinalarında İleri İmalat Teknikleri 3 0 5
LÜ-BM-96 Tarımsal Atık Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-68 Tarımsal Üret. Yabancı Ot Mcd. Uygulanan Farklı Teknikler ve Hassas Tarımdaki Uygulamaları 3 0 5
LÜ-BM-63 Tarımsal Ürünlerin Kurutma Esasları 3 0 5
LÜ-BM-75 Tarımsal Yapılarda Çatı Sistemlerinin Projelenmesi 3 0 5
LÜ-BM-35 Tarım Traktörlerinin Tasarım Esasları 3 0 5
LÜ-BM-31 Tarım Ürünlerde Isı Transferi Mekanizması ve Isısal Özellikler 3 0 5
LÜ-BM-66 Toprak Bitki Mekaniği 3 0 5
LÜ-BM-50 Tuzluluk Yönetimi 3 0 5
LÜ-BM-85 Ürün Depolama Yapılarının Planlaması 3 0 5
LÜ-BM-87 Yapı Malzemeleri Deney Yöntemleri 3 0 5
LÜ-BM-48 Yeraltı Suları 3 0 5
Toplam AKTS: 65
Yıllık Toplam AKTS: 125

Tez



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
LÜ-BM-22 Açık Kanal Hidroliği
#
3222113112
3222113113
3322113111
LÜ-BM-30 Alternatif Enerji Kaynakları ve Biyokütle Enerjisi
#
3343443344
LÜ-BM-44 Arazi ve Su Kaynaklarında Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları
#
33342405153
23342405153
13342405153
23342405153
33342405153
33342405153
LÜ-BM-89 Arazi ve Su Kaynaklarında Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları
#
33540504343
23440504343
23440504343
LÜ-BM-43 Arazi ve Su Kaynaklarında Uzaktan Algılama
#
24454504244
24454504144
24454514144
24454504144
24454504144
24454504144
24454504144
LÜ-BM-38 Basınçlı-Toplu Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
1111111141
LÜ-BM-28 Biopolimerik Malzemeler
#
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
LÜ-BM-77 Bitkisel Üretim Yapılarında İklimlendirme
#
5331332424
LÜ-BM-57 Bitki Su Tüketimi Eşitliklerinin Uygulanması
#
4434433434
LÜ-BM-05 Biyosistemler için Güç Sistemleri ve Makinalar
#
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
LÜ-BM-23 Boru Hidroliği
#
3443433344
3443433344
LÜ-BM-69 Çapalama Tekniği ve Makinaları
#
4141111114
LÜ-BM-33 Değişik Ekim Yöntemlerinin Matematik ve İstatistik Esasları
#
03542423354
05552323344
05532223354
LÜ-BM-94 Enerji Ölçüm Sistemleri
#
03000000000
00000000000
00000020000
00000300000
00000300000
00000030000
00300030000
LÜ-BM-47 Havza Morfolojisi
#
1151111111
LÜ-BM-74 Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Denetimi
#
3443235433
LÜ-BM-45 Hidrolojik Hidrograflar
#
12223223222
23311241122
LÜ-BM-65 İkinci Ürün Mekanizasyonu
#
23233332212
LÜ-BM-99 İnsansız Hava Araçları ve Tarımda Kullanımı
#
4554435555
4554435555
4554435555
4554435555
4554435555
LÜ-BM-72 Kaba Yem Hasadında Yeni Teknikler
#
1133113311
1133113311
LÜ-BM-83 Karma Yem Mekanizasyonu
#
33434232433
LÜ-BM-93 Kompost Teknolojisi
#
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
LÜ-BM-55 Kültür Bitkilerinin Sulanması
#
3344434344
LÜ-BM-13 Kültürteknik Önlemlerin Çevre Sularına Etkisi
#
1131313321
2131313321
2131313321
LÜ-BM-86 Kültürteknikte Ölçme Uygulamaları
#
43344433443
43433434344
43443443344
LÜ-BM-40 Kültürteknikte Test ve Değerlendirme Yöntemleri
#
12300000000
LÜ-BM-98 Mikroalglerden Biyokütle ve Biyoyakıt Üretimi
#
03300000000
00000000000
00003000000
00000000003
00003000000
00300000000
LÜ-BM-95 Motor Teknolojisinde Son Gelişmeler
#
03000000000
00005000000
00000000000
00003000003
00300000000
LÜ-BM-39 Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
13100000000
LÜ-BM-70 Sebze ve Meyve Hasat Teknikleri
#
2334343243
2334343243
LÜ-BM-92 Silaj Mekanizasyonu
#
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
LÜ-BM-42 Sulamada Optimizasyon
#
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
LÜ-BM-56 Sulama Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri
#
3343434333
LÜ-BM-51 Sulama ve Drenajın Çevresel Etkileri ve Su Kalite Yönetimi
#
4534353444
LÜ-BM-21 Sulama Yönünden Toprak Su İlişkileri
#
3443433334
3443433334
LÜ-BM-91 Süt Hayvancılığında Enerji Yönetimi
#
43423434432
43423434432
LÜ-BM-84 Süt Sağım Mek. Ve İşl. Tek.
#
3342243443
3342243443
LÜ-BM-73 Süt Sığırı Barınak Projelerinin Hazırlanması
#
3434334124
LÜ-BM-97 Tarımda İklimlendirme ve Soğutmada Enerji Yönetimi
#
5542112532
5542112532
5542112532
5542112532
5542112532
LÜ-BM-32 Tarım Makinalarında Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik
#
1431111114
1431111114
1431111114
LÜ-BM-27 Tarım Makinalarında Hasar Analizi
#
4443425455
4443425455
4443425455
4443425455
4443425455
4443425455
4443425455
4443425455
LÜ-BM-24 Tarım Makinalarında İleri İmalat Teknikleri
#
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
LÜ-BM-96 Tarımsal Atık Yönetimi
#
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
LÜ-BM-68 Tarımsal Üret. Yabancı Ot Mcd. Uygulanan Farklı Teknikler ve Hassas Tarımdaki Uygulamaları
#
1441111111
LÜ-BM-63 Tarımsal Ürünlerin Kurutma Esasları
#
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
LÜ-BM-35 Tarım Traktörlerinin Tasarım Esasları
#
25533423453
LÜ-BM-31 Tarım Ürünlerde Isı Transferi Mekanizması ve Isısal Özellikler
#
3444334343
LÜ-BM-66 Toprak Bitki Mekaniği
#
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
LÜ-BM-50 Tuzluluk Yönetimi
#
3332433244
3332433244
3332433244
LÜ-BM-85 Ürün Depolama Yapılarının Planlaması
#
53443434353
53443434353
53443434353
53443434353
LÜ-BM-87 Yapı Malzemeleri Deney Yöntemleri
#
45533532433
45533532433
45533532433
45533532433
LÜ-BM-48 Yeraltı Suları
#
1151111113
LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
LÜ-FBE-02 Yüksek Lisans Semineri
#
54444555445
54344555445
53444555445
54344555445
LÜ-BM-22 Açık Kanal Hidroliği
#
3222113112
3222113113
3322113111
LÜ-BM-30 Alternatif Enerji Kaynakları ve Biyokütle Enerjisi
#
3343443344
LÜ-BM-89 Arazi ve Su Kaynaklarında Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları
#
33540504343
23440504343
23440504343
LÜ-BM-43 Arazi ve Su Kaynaklarında Uzaktan Algılama
#
4454525545
4454525545
4454525545
4454525545
4454525545
4454525545
4454525545
LÜ-BM-38 Basınçlı-Toplu Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
1111111141
LÜ-BM-28 Biopolimerik Malzemeler
#
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
4443324344
LÜ-BM-82 Bitki Koruma Makinalarında Deney Tekniği
#
4444434344
4444434344
4444434344
4444434344
LÜ-BM-77 Bitkisel Üretim Yapılarında İklimlendirme
#
2323224133
LÜ-BM-57 Bitki Su Tüketimi Eşitliklerinin Uygulanması
#
3434433434
LÜ-BM-05 Biyosistemler için Güç Sistemleri ve Makinalar
#
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
4434334433
LÜ-BM-23 Boru Hidroliği
#
3443433344
3443433344
LÜ-BM-69 Çapalama Tekniği ve Makinaları
#
33344344434
LÜ-BM-33 Değişik Ekim Yöntemlerinin Matematik ve İstatistik Esasları
#
03542423354
05552323344
05532223354
LÜ-BM-94 Enerji Ölçüm Sistemleri
#
03000000000
00000000000
00000020000
00000300000
00000300000
00000030000
00300030000
LÜ-BM-67 Hasat Sonrası Ürün Artıklarının Değerlendirme Sistemleri
#
32333222310
LÜ-BM-34 Hassas Uygulamalı Tarımda Paket Programlar
#
1441111114
LÜ-BM-47 Havza Morfolojisi
#
1151111111
LÜ-BM-74 Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Denetimi
#
3443235433
LÜ-BM-45 Hidrolojik Hidrograflar
#
1151111114
LÜ-BM-65 İkinci Ürün Mekanizasyonu
#
23233332212
LÜ-BM-99 İnsansız Hava Araçları ve Tarımda Kullanımı
#
4444434455
4444434455
4444434455
4444434455
4444434455
LÜ-BM-72 Kaba Yem Hasadında Yeni Teknikler
#
1133113311
1133113311
LÜ-BM-83 Karma Yem Mekanizasyonu
#
33434232433
LÜ-BM-93 Kompost Teknolojisi
#
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
2333223324
LÜ-BM-55 Kültür Bitkilerinin Sulanması
#
3344434344
LÜ-BM-13 Kültürteknik Önlemlerin Çevre Sularına Etkisi
#
1131313321
2131313321
2131313321
LÜ-BM-40 Kültürteknikte Test ve Değerlendirme Yöntemleri
#
12300000000
LÜ-BM-98 Mikroalglerden Biyokütle ve Biyoyakıt Üretimi
#
03300000000
00000000000
00003000000
00000000003
00003000000
00300000000
LÜ-BM-41 Mikro Sulama Sistemlerinin Projelenmesi
#
12100000000
LÜ-BM-95 Motor Teknolojisinde Son Gelişmeler
#
03000000000
00005000000
00000000000
00003000003
00300000000
LÜ-BM-39 Rekreasyon Alanlarında Kullanılan Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
13100000000
LÜ-BM-70 Sebze ve Meyve Hasat Teknikleri
#
20030300030
02303043403
LÜ-BM-92 Silaj Mekanizasyonu
#
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
4233231333
LÜ-BM-42 Sulamada Optimizasyon
#
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
25555553355
LÜ-BM-56 Sulama Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri
#
3343434333
LÜ-BM-51 Sulama ve Drenajın Çevresel Etkileri ve Su Kalite Yönetimi
#
4534353444
LÜ-BM-21 Sulama Yönünden Toprak Su İlişkileri
#
40040200030
03304034403
LÜ-BM-91 Süt Hayvancılığında Enerji Yönetimi
#
43423434432
43423434432
LÜ-BM-84 Süt Sağım Mek. Ve İşl. Tek.
#
3342243443
3342243443
LÜ-BM-97 Tarımda İklimlendirme ve Soğutmada Enerji Yönetimi
#
5542112532
5542112532
5542112532
5542112532
5542112532
LÜ-BM-24 Tarım Makinalarında İleri İmalat Teknikleri
#
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
4343424554
LÜ-BM-96 Tarımsal Atık Yönetimi
#
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
4454454544
LÜ-BM-68 Tarımsal Üret. Yabancı Ot Mcd. Uygulanan Farklı Teknikler ve Hassas Tarımdaki Uygulamaları
#
22232333444
LÜ-BM-63 Tarımsal Ürünlerin Kurutma Esasları
#
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
4332324333
LÜ-BM-75 Tarımsal Yapılarda Çatı Sistemlerinin Projelenmesi
#
1133314334
1133314334
1133314334
1133314334
1133314334
1133314334
LÜ-BM-35 Tarım Traktörlerinin Tasarım Esasları
#
4441111144
LÜ-BM-31 Tarım Ürünlerde Isı Transferi Mekanizması ve Isısal Özellikler
#
3444334343
LÜ-BM-66 Toprak Bitki Mekaniği
#
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
4444323332
LÜ-BM-50 Tuzluluk Yönetimi
#
3332433244
3332433244
3332433244
LÜ-BM-85 Ürün Depolama Yapılarının Planlaması
#
53443434353
53443434353
53443434353
53443434353
LÜ-BM-87 Yapı Malzemeleri Deney Yöntemleri
#
45533532433
45533532433
45533532433
45533532433
LÜ-BM-48 Yeraltı Suları
#
1151111113
LÜ TEZ TEZ
#
54444444444
54444444444
54444444444
LÜ TEZ TEZ
#
3333333333
3333333333
3333333333
3333333333