Veterinerlik Suni Tohumlama Doğum ve Jinekoloji (DR) Doktora Programı
Programı Sunan Akademik Birim
Veterinerlik Suni Tohumlama Doğum ve Jinekoloji (DR)
Program Direktörü
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer TAŞ
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selami GÜRKAN
Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Birol TOPÇU
Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN
Program Türü
Doktora Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi
Doktora
Kazanılan Derece
Mezun olunduğunda Suni Tohumlama Doğum ve Jinekoloji (Veteriner) Doktora diplomasına sahip olunur.
Eğitim Türü
Tam Zamanlı
Kayıt Kabul Koşulları
Bir öğrencinin bu doktora programına başvurabilmesi için;
-Veteriner fakülteleri diplomasına sahip olması gerekir.
- Doktora eğitimine başvuru için yüksek lisans ve lisans diplomasıyla başvuranlardan; sağlık bilimleri için sayısal puan türünden Üniversite Senatosu tarafından belirlenen ALES puanına sahip olmaları gerekmektedir. (ALES’ten Sayısal Puan türünde en az 55 standart puan almış olmak veya ALES sonucu yerine Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası düzeyde geçerliği olan bir sınavdan geçer puan almış olmak)
-İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Arapça dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekir. (ÖSYM’nin düzenlediği YDS ya da YÖKDİL sınavlarının birinden en az 55 puan almış olmak veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen herhangi bir sınavdan söz konusu puan muadili bir puan almış olmak)
-Doktora programına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans derecesi ile başvuranların lisans, yüksek lisans derecesi ile başvuranların; yüksek lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’si, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’u toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 70 olması gerekir. En yüksek puandan en aza doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Kabul Koşulları;
- Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler için;
İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması ve ALES sınav sonuç belgesi aranır.
-Türkiye’de eğitim almayan yabancı uyruklu öğrenciler için;
Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından örgün eğitim yoluyla almış oldukları diplomalarının, 2547 sayılı Yüksek öğretim Kanunu’nun 2880 sayılı kanunla değişik 7/p maddesi ile 05.12.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik uyarınca; Yüksek Öğretim Kurulunun mevcut uluslararası listelerinde yer alması (diploma tanıma belgesi) gerekmektedir.
Türkçe bildiklerine dair TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik sınavı sonucunda senatonun belirlediği sonucu almış olmak.
Anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekmektedir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Yatay geçiş; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile olur.
Mezuniyet Koşulları
Bu doktora programında öğrenim gören öğrenciler,
21 yerel kredilik en az 7 ders almakla,
240 AKTS alarak 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla
Yeterlilik sınavını geçmekle,
Bir doktora tezi hazırlamak ve savunmakla,
Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CB/S notu ile başarılı olmakla yükümlüdürler.
Program Amacı
Suni Tohumlama Doğum ve Jinekoloji Doktora Programı ilk öğrencilerini 2020-2021 Eğitim- Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında alacaktır. Öğretim Dili Türkçe´dir. Program; Suni Tohumlama Doğum ve Jinekoloji alanı ile ilgili zorunlu dersler ile seçmeli dersleri içermektedir. İlk 4 yarıyılda (iki yıl) alan ile ilgili zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olan ve yeterlilik sınavında başarı sağlayan öğrenciler; son dört yarıyıl da alanla ilgili tez çalışması yürütür. Tez çalışmasının sonunda tez savunmasında başarılı olan öğrenciler programdan mezun olur.
Mezunların Mesleki Profilleri
Programdan mezun olan öğrenciler aşağıda belirtilen alanlarda istihdam edilebilirler:
Sperma Üretim Merkezleri
Embriyo Üretim Merkezleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında üst düzey yöneticilik
Hayvancılık Araştırma Enstitüleri
Sperma ve Embriyo İthalat Firmaları
Tıbbi Ürün Üretim ve Pazarlama Firmaları
Hayvan hastaneleri ve veteriner poliklinikler
Hayvancılık sektörüne hizmet veren danışmanlık firmaları
Çiftlik Hayvanları Yetiştiriciliği İşletmeleri ve
Üniversitelerde bulunan ilgili anabilim dallarında akademik kadrolara başvurabilir
Bir Üst Dereceye Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı ve benzer alanlarda yurt içinde ve dışında konu ile ilgili AR-GE merkezlerinde, üniversitelerde ve biyoteknoloji laboratuvarlarında ileri düzeyde çalışmalar yapabilir; yurt içi ve yurtdışı üniversite ve enstitülerde doktora sonrası projelerde çalışma yapabilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği uygulanır.
Eğitim Öğretim Metotları
Literatür tartışma, Sunum, Seminer, bireysel çalışma, klinik çalışmaları, saha çalışmaları laboratuvar çalışmaları, ödev ve proje.
Program Çıktıları
1-Çeşitli enstitülerde ve üniversitelerin ilgili anabilim dallarında kalifiye eleman olarak çalışabilir 2-Çiftlik hayvanlarında döl ve süt verimine katkıda bulunarak sürdürülebilir hayvancılığa katkıda bulunur 3-Damızlık hayvan işletmelerinde ıslah programları oluşturarak işletme verimliliğini arttırabilir 4-Damızlık hayvan işletmelerinde infertilite problemlerini elimine edebilir 5-Damızlık hayvanlara androlojik ve jinekolojik muayene yapabilir 6-Disiplinler arası iletişim, ve işbirliğinin önemini kavrar ve uygulamaya yansıtır 7-Ekip Çalışmalarında rol alabilir. 8-Gebelikte anne ya da yavruda görülen anomalileri teşhis ve tedavi edebilir 9-Güç doğum olgularını tespit ederek doğuma yardımcı olabilir 10-işletmelerde klinik ve subklinik meme hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapabilir 11-işletmelerde klinik ve subkllinik infertiliteye sebep olan durumları tespit edebilir 12-Reproduktif biyoteknoloji laboratuvarlarında çalışabilir 13-Veterine reprodüksiyonla ilgili gelişmeleri izleyebilir, literatür tarayabilir, araştırma yapabilir. 14-Veteriner reprodüksiyona yönelik yeni bilgi, beceri ve değişimleri öğrenme olanaklarından yararlanır, meslek üyeleri ile paylaşır