Tümör Biyolojisi ve İmmünoloji (Tıp) (YL) Yüksek lisans-tezli Programı
Programı Sunan Akademik Birim
Tümör Biyolojisi ve İmmünoloji (Tıp) (YL)
Program Direktörü
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan TURGUT
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selami GÜRKAN
Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Birol TOPÇU
Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN
Program Türü
Yüksek lisans-tezli Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi
Yüksek Lisans
Kazanılan Derece
Mezun olunduğunda Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Yüksek Lisans diplomasına sahip olunur.
Eğitim Türü
Tam zamanlı.
Kayıt Kabul Koşulları
Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların;
1) Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veteriner Fakülteleri; Fen / Fen-Edebiyat Fakülteleri Biyoloji, Biyokimya, Moleküler Biyoloji Bölümü; Eğitim Fakültelerinin Biyoloji, Moleküler Biyoloji Bölümleri; Mühendislik Fakültelerinin Moleküler Biyoloji, Genetik Bölümleri; Tıbbi Biyolojik Bilimler, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümlerinden birinden lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir
2) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’si, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’u toplanarak bulunur. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
İlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitü içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, ilgili anabilim dalında ilan edilmiş olan yatay geçiş kontenjanına başvurabilir. Yatay geçiş; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile olur.
Mezuniyet Koşulları
Bu Yüksek Lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
21 yerel kredilik en az 7 ders almakla,
120 AKTS alarak 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla
Bir yüksek lisans tezi hazırlamak ve savunmakla,
Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla yükümlüdürler.
Program Amacı
Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Yüksek lisansı programı ilk öğrencilerini 2016-2017 Eğitim Öğretim Güz Yarıyılında almış olup, 2018 yılı itibariyle 1 yüksek lisans mezunu vermiştir. Programda eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetleri 1 profesör, 4 doçent ve 5 doktor öğretim üyesi ile gerçekleştirilmektedir. Öğretim Dili Türkçe´dir. Program, Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi alanı ile ilgili zorunlu dersler ile seçmeli dersler içermektedir. 1. ve 2. yarıyılda alan ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersler; 3. ve 4. yarıyılda alanla ilgili tez çalışması yürütülmektedir.
Mezunların Mesleki Profilleri
Mezunlar, fen fakülteleri ve tıp fakültelerinin temel tıp bölümlerinde araştırmacı ve akademisyen olabilirler; özellikle kanser ile ilgili alanlarda tanı ve tedavi süreçlerinde yer alabilirler, bu alanlarda bilimsel çalışmalar yapabilir ve çalışmalara katılabilirler. Özel sektörde ilaç sektöründe, biyomedikal firmalarda ve biyoteknoloji alanında çalışan şirketlerde iş bulabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 puan olması gerekir.
Eğitim Öğretim Metotları
Sunum, Seminer, literatür sunma, küçük grup çalışmaları, problem çözme, bireysel çalışma, laboratuvar çalışmaları, ödev
Program Çıktıları
1-Bağışıklık sistemi elamanlarını tanıyarak hastalık durumunda gerçekleşen immün cevap mekanizmalarını anlayabilmek 2-Dünyada ve ülkemizde kanser yükünün belirlenerek cinsiyete göre ortaya çıkan kanser türleri ve düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak 3-İmmünoloji laboratuvarında uygulanan temel teknikler hakkında hem teorik hem pratik bilgiler edinilmesini sağlamak 4-Kanserle mücadelede kullanılan konvansiyonel tedavilere ek olarak uygulanan güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak 5-Metastaz gelişiminde önemli faktörler hakkında bilgi sahibi olmak 6-Moleküler Biyolojik araştırma alanlarında sıklıkla kullanılan veri tabanlarını ve bu veri tabanlarında nasıl arama yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri sahip olmak 7-Moleküler biyoloji laboratuarlarında sıklıkla kullanılan teknikleri gözlemleyerek deneylerin nasıl yapıldığını kavrayabilmek ve bu teknikler konusunda bilgi ve beceri kazanmak 8-Normal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşüm mekanizmaları ve bu süreçte normal hücre döngüsünün karsinogenezdeki rolünün anlaşılması 9-Onkogenezde rol oynayan tümör virusları ve bu viruslar ile kanser oluşumu arasındaki ilişki hakkında bilgi edinebilmek 10-Onkoloji alanında kullanılan temel kavramların öğrenebilmek 11-Temel hücre biyolojisi ile ilgili mekanizmaları öğrenerek kansere temel oluşturan hücre düzeyindeki değişiklikleri anlamaya çalışmak 12-Tümör oluşumuna temel oluşturan genetik değişiklikler, kanserde gen ekspresyonu değişiklikleri, kanser tanısında ve tedavisinde hedef seçilecek moleküllerin seçimi konularında bilgi sahibi olmak 13-Tümör oluşumunda etkili olan faktörlerin fonksiyonlarının anlaşılması 14-Tümör ve immünolojik parametrelerin moleküler ve genetik veri tabanlarına aktarılarak aralarındaki ilişkilerin ortaya konması, kanser skorlamasının yapılması, haplotipleme ve yolak analizleri gibi bilgileri edinebilmek 15-Uygun transplantasyon gerçekleştirebilmek için bilinmesi gereken temel immünoloji bilgilerini öğrenmek ve transplantasyon rejeksiyonunun gelişmesinde rol oynayan mekanizmaların anlayabilmek