Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTurizm ve Otel İşletmeciliği
Program DirektörüBOLOGNA KOORDİNATÖRÜ
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi Önlisans
Kazanılan Derece Mezun olunduğunda Turizm ve Otel İşletmeciliği diplomasına sahip olunur.
Eğitim Türü Tam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı

 

Bu programın amacı; turizm sektörünün ihtiyacı olan ileri seviyede turizm ve ağırlama hizmetleri hakkında teorik ve uygulamaya yönelik bilgi sahibi, en az bir yabancı dil bilen, vizyonu geniş bireyler yetiştirmektir. Mezunlar, özellikle turizm ve ağırlama sektöründeki işletmelerde çalışma imkanı bulabilmektedirler.

Mezunların Mesleki Profilleri

 

 Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, konaklama işletmeleri, tur operatörleri ve seyahat acentaları ile yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

 Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından (DGS) başarılı olmaları şartıyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bunu yanında Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/yonetmenlik/2011eos.pdf adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Alanı ile ilgili haberleşme cihazlarını kullanabilir.
2-Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini bilir.
3-Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilir, bilgi depolayabilir, depolanmış bilgileri kullanabilir.
4-Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerileri kazanır
5-Dalı ile ilgili bilgisayar paket programlarını çalıştırabilir
6-Dalı ile ilgili bölümde gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular
7-Dalı ile ilgili bölümde hizmet üretim, tüketim süreçlerindeki giriş, çıkış, ön muhasebe işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular
8-Dalı ile ilgili bölümde temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular
9-Dalı ile ilgili bölümde üretim, tüketim süreçlerindeki servis işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular
10-Emrinde çalışan kişilerin gözetim ve denetimini üstlenebilir
11-Hizmet üretiminde nazik, anlayışlı ve güler yüzlüdür
12-İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilir
13-Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilir.
14-Plânlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanır
15-Ticari hayatta kullanılan belgelerin çoğunu tanır.
16-Turizm ve otel işletmeciliği alanının temel ilkelerini kavrar.
17-Turizm ve otel işletmeciliği mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar.
18-Turizm ve otel işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilir.
19-Turizm ve otel işletmelerinde yönetici yardımcılığı veya orta kademe yöneticilik konusun- da nitelikli ara eleman olarak sorumluluğunu bilir
20-Turizm ve otel yönetimi fonksiyonlarını açıklar
21-Ülke ekonomisi açısından turizm girdilerinin önemini bilir.
22-Yönetim kademelerinde sorumluluk alabilir

Müfredat

Turizm ve Otel İşletmeciliği Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TRP103 Genel Turizm 3 0 3
TRP102 Kat Hizmetleri 3 0 4
TRP101 Önbüro Hizmetleri 2 0 4
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ119 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 4
TRP108 Yiyecek İçecek Servisi 3 1 5
Seçmeli TRM 1. Sınıf Güz Seçmeli() 6
BES109 Beden Eğitimi I 0 2 3
BİT003 Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2 1 3
İLŞ005 İletişim 2 0 3
YBS103 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik 2 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
ÖMİ129 Mesleki İngilizce I 2 2 4
TRP214 Otel İşletmeciliği 3 0 4
TRP213 Önbüro Oda İşlemleri 2 1 4
TRP201 Turizm Ekonomisi 2 0 3
TRP217 Tur Operatörlüğü ve Seyahat Acenteciliği 3 0 4
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli TRM 1. Sınıf Bahar Seçmeli() 6
BES108 Beden Eğitimi II 0 2 3
MSE005 Gönüllük Çalışmaları 2 0 3
TRP206 Kat Hizmetlerinde Temizlik İşleri 2 0 3
ÇEV006 Turizm ve Çevre 2 0 3
Toplam AKTS: 31
Yıllık Toplam AKTS: 61

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TRP405 Çamaşırhane Kontrolü 2 1 3
TRP319 Kat Hizmetleri Uygulamaları 2 0 3
TRP308 Menü Planlama 2 1 3
ÖMİ131 Mesleki İngilizce II 2 2 4
TRP401 Otelcilik Otomasyon Sistemleri 3 1 5
TRP403 Turizm Coğrafyası 3 0 3
TRP317 Turizm Mevzuatı 2 0 3
TRP323 Turizm pazarlaması 3 0 3
TRP323 Turizm pazarlaması 3 0 3
TRP323 Turizm pazarlaması 3 0 3
Seçmeli TRM 2. Sınıf Güz Seçmeli() 6
GRŞ01 Girişimcilik 2 0 3
İSG007 İş Sağlığı ve Güvenliği 3 0 3
TRP316 Konuk Giriş Çıkış İşlemleri 2 0 3
TKNJB04 Teknoloji Bağımlılığı 2 0 3
Toplam AKTS: 39

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli TRM 2.Sınıf Bahar Seçmeli() 26
TRP405 Çamaşırhane Kontrolü 2 1 3
TRP408 Endüstriyel Yiyecek Üretimi 2 2 5
BYP412 Girişimcilik II 2 0 3
İKY009 İnsan Kaynakları Yönetimi 2 0 3
KRYP401 Kariyer Planlama 3 0 3
TRP409 Kongre ve Fuar Yönetimi 2 1 3
MDO101 Medya Okuryazarlığı 2 0 3
TRP417 Sürdürülebilir Turizm 2 0 3
TRP418 Yiyecek İçecek Yönetimi 2 0 3
TRP402 Ziyafet Servis Yönetimi 3 1 5
Toplam AKTS: 31
Yıllık Toplam AKTS: 70

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
1111111113131311111113
1111111113131311111113
1111111113131311111113
1111111113131311111113
TRP103 Genel Turizm
#
3422245513434315424533
3422245513434315424533
3422245513434315424533
3422245513434315424533
3422245513434315424533
TRP102 Kat Hizmetleri
#
2314121553432414315433
2314121553432414315433
2314121553432414315433
2314121553432414315433
TRP101 Önbüro Hizmetleri
#
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
2313123323331334332432
TDİ101 Türk Dili I
#
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
1311111111121211111111
TRP108 Yiyecek İçecek Servisi
#
3333333333333333333333
BİT003 Bilgi ve İletişim Teknolojileri
#
5455543225334552531125
5455543225334552531125
5455543225334552531125
5455543225334552531125
5455543225334552531125
İLŞ005 İletişim
#
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
1415111114441423314555
YBS103 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik
#
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
3333333333333333333333
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
1111111111111111111131
1111111111111111111131
1111111111111111111131
1111111111111111111131
ÖMİ129 Mesleki İngilizce I
#
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
TRP214 Otel İşletmeciliği
#
31111111111112111111111111111111121111112111
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111121111112111
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
13111111111112111111111111111111211111111211
TRP213 Önbüro Oda İşlemleri
#
11112111111111411121111112111111111111131111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
11111211111111141121111121111111111111311111
TRP201 Turizm Ekonomisi
#
1311222332212233212222
2411142232133233323322
TDİ102 Türk Dili II
#
1211111111112111111111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
1112111111111111111111
1112111111111111111111
1112111111111111111111
1112111111111111111111
1112111111111111111111
1112111111111111111111
BES108 Beden Eğitimi II
#
2222222222222222222222
2222222222222222222222
2222222222222222222222
TRP206 Kat Hizmetlerinde Temizlik İşleri
#
13121112112115151221131311111131131121311111
13121112111251151221311311111131131121311111
13121112111251151221311311111131131121311111
ÇEV006 Turizm ve Çevre
#
1142122332345215234453
1142122332345215234453
1142122332345215234453
1142122332345215234453
1142122332345215234453
1142122332345215234453
1142122332345215234453
TRP405 Çamaşırhane Kontrolü
#
11121111111131511112311211111131141111311111
11121111111131511112311211111131141111311111
11121111111131511112311211111131141111311111
TRP319 Kat Hizmetleri Uygulamaları
#
1314144433432314323232
1314144433432314323232
1314144433432314323232
1314144433432314323232
TRP308 Menü Planlama
#
1111141111111111111111
1111141111111111111111
1111141111111111111111
ÖMİ131 Mesleki İngilizce II
#
3511111114554515555515
3511111114554515555515
TRP401 Otelcilik Otomasyon Sistemleri
#
3333333333333333333323
3333333333333333333323
TRP403 Turizm Coğrafyası
#
1111111111111111111141
TRP317 Turizm Mevzuatı
#
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
1111111111111141151111
TRP323 Turizm pazarlaması
#
1111111111141415411411
1111111111141415411411
1111111111141415411411
1111111111141415411411
TRP323 Turizm pazarlaması
#
1111111111141415411411
1111111111141415411411
1111111111141415411411
1111111111141415411411
GRŞ01 Girişimcilik
#
3424321244343555345454
3424321244343555345454
3424321244343555345454
3424321244343555345454
İSG007 İş Sağlığı ve Güvenliği
#
1513111315115511415225
1513111315115511415225
TRP316 Konuk Giriş Çıkış İşlemleri
#
2113124334321411411231
2113124334321411411231
2113124334321411411231
MYOSTJ01 Staj
#
2322232232332222222333
2322232232332222222333
2322232232332222222333
TRP405 Çamaşırhane Kontrolü
#
11121111111131511112311211111131141111311111
11121111111131511112311211111131141111311111
11121111111131511112311211111131141111311111
BYP412 Girişimcilik II
#
3542111114124331311115
3542111114124331311115
İKY009 İnsan Kaynakları Yönetimi
#
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
KRYP401 Kariyer Planlama
#
5533111111111111111111
TRP409 Kongre ve Fuar Yönetimi
#
21131341111111131141124141311111141331144114
12131314111111311114121441131111411331141441
12131314111111311114121441131111411331141441
12131314111111311114121441131111411331141441
12131314111111311114121441131111411331141441
TRP417 Sürdürülebilir Turizm
#
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
5555555555555555555555
TRP418 Yiyecek İçecek Yönetimi
#
2211111111311113133131
TRP402 Ziyafet Servis Yönetimi
#
3234142453443523343232
3234142453443523343232
3234142453443523343232