Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimToprak Bilimi ve Bitki Besleme
Program DirektörüBölüm Başkanı
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan Derece NKÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Mezunu Ziraat Mühendisliği diplomasına sahip olunur. 
Eğitim TürüTam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıToprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünün amacı ülke ve bölgenin toprak ve tarımsal üretim ile ilgili sorunlarını çözmeye yönelik araştırmalar yürütmek, ülke tarımının gerçekleriyle uyumlu ve çalışma konularını özümsemiş, çağdaş bilgilerle donanmış Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uzmanları yetiştirmektir.
Mezunların Mesleki ProfilleriGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Çevre ve Orman Bakanlığı,DSİ,Tarım Kredi Kooperatifleri,Toprak Mahsülleri Ofisi,Tariş, Fisko Birlik, Trakya Birlik...Ticaret Borsaları,Devlete bağlı yada özel gübre, toprak, su tahlil laboratuarları,Gübre Fabrikaları,Danışmanlık Şirketleri,Tarım Sigortası Sektörü,Tarla ve Bahçe tarımı yapan tesisler,Bankalar,Üniversiteler
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/Y%C3%B6netmelikveY%C3%B6nergeler./0/s/20067/27028 adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan         Harfli Notu          Katsayı       Başarı Durumu

90-100              AA                     4,00                 Başarılı

80-89                 BA                     3,50                 Başarılı

70-79                 BB                     3,00                 Başarılı

65-69                 CB                     2,50                 Başarılı

60-64                 CC                     2,00                 Başarılı

50-59                 DD                     1,50                Başarısız

30-49                 FD                     1,00                Başarısız

0-29                    FF                     0,00                Başarısız

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak genel not ortalaması(GNO) CB (2,50) ve üzerinde olan öğrenciler DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1,50olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların arasınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarınotunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili kurul tarafından belirlenerek ilan edilir. Tek ders ve eksınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A) Matematik, fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2-B) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7-G) Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
8-H) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K) Ziraat Mühendisliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
ZTB105 Botanik 2 2 4
FZK002 Fizik 3 0 3
ZTB125 Jeoloji 2 0 3
KRYP01 Kariyer Planlama 1 0 2
KMY003 Kimya 2 2 4
MAT001 Matematik 3 0 3
ZTB111 Meteoroloji 2 0 2
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı 1 2 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTO102 Analitik Kimya 2 2 5
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
ZTB110 Bitki Sistematiği 2 2 4
ZTB117 İstatistik 2 2 3
ZTB124 Mesleki Etik 1 0 1
ZTB112 Organik Kimya 2 2 4
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri 2 2 4
ZMO102 Toprak Bilgisi 2 2 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTB219 Bitki Fizyolojisi 2 2 4
ZMO201 Bitki Koruma 2 2 3
ZTB215 Biyokimya 3 0 4
ZTB101 Ekonomi 3 0 3
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I 2 0 2
ZTM201 Malzeme Bilimi 2 0 2
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji 3 0 3
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon 2 2 3
ZMO209 Tarımsal Yapılar ve Sulama 2 2 3
ZMO211 Zootekni 2 2 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZMO206 Araştırma ve Deneme Metotları 1 2 3
ZMO214 Bahçe Bitkileri 2 2 3
ZTO202 Bitki Besleme 3 0 3
ZTB108 Ekoloji 3 0 3
ZTO206 Genel Mikrobiyoloji 2 2 4
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II 2 0 2
ZTO204 Organik Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm 3 0 3
ZTM102 Ölçme Bilgisi 1 2 3
ZMO212 Tarla Bitkileri 2 2 3
ZTB115 Teknik Resim 1 2 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTM205 Kütle ve Enerji Denkliği 2 0 2
ZTO301 Sürdürülebilir Toprak Amenajmanı 3 0 5
ZTO303 Tarımsal Çevre Kirliliği 3 0 5
ZTO305 Toprak Biyolojisi 3 0 5
ZTO307 Toprak Fiziği 2 2 4
Seçmeli TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME 3.SINIF SEÇMELİ DERSLER() 6
ZSTO113 Bahçe Bitkilerinin Gübrelenmesi 3 0 3
ZSTO111 Gübre Üretim ve Tüketim Sorunları 3 0 3
ZSTO116 Küresel Isınma ve Arazi Bozulumu 3 0 3
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri 3 0 3
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri 3 0 3
ZSTO117 Uzaktan Algılama ile Arazi Değerlendirme 3 0 3
ZSTO117 Uzaktan Algılama ile Arazi Değerlendirme 3 0 3
Genel Seçmeli Genel Seçmeli Ders Havuzundan 3 AKTS Alabilir 3
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTBT319 Arılarla Polinasyon (Tarımsal Biyoteknoloji)(Tarımsal Biyoteknoloji) 3 0 3
ZSBB 313 Bağcılık ve Çevre İlişkileri(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSBB 301 Bahçe Bitkilerinde Organik Tarım(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSBB 315 Bahçe Ürünlerinin Hasatı ve Muhafazası(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSBB 305 Bitki Büyüme Düzenleyicileri(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTBT321 Bitki Islahında Moleküler Belirteçlerin Kullanımları (Tarımsal Biyoteknoloji)(Tarımsal Biyoteknoloji) 3 0 3
ZSBK346 Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılığında Zirai Zararlılar(Bitki Koruma) 2 0 3
ZSBK347 Bitkisel Kökenli İnsektisitler(Bitki Koruma) 2 0 3
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA305 Bitki Sosyolojisi(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSBK349 Bitki Virus ve Viroid Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri(Bitki Koruma) 2 0 3
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA308 Boya ve Parfüm Bitkileri(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSZO305 Deney Hayvanları Üretimi(Zootekni) 3 0 3
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSZO310 Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi(Zootekni) 3 0 3
ZSBK348 Herbolojinin Temel Prensipleri(Bitki Koruma) 2 0 3
ZSBB 302 Mesleki İngilizce(Bahçe Bitkileri) 2 0 3
ZSBB 307 Sebze Bahçesi Kurma Teknikleri(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSTE302 Seracılık Projelerinin Hazırlanması(Tarım Ekonomisi) 2 2 3
ZSBB 309 Seracılıkta Yeni Gelişmeler(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSGM 514 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması (Gıda Mühendisliği) 2 0 3
TAB 311 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Tarla Bitkileri) 2 0 3
ZSBB 303 Topraklı ve Topraksız Ortamlarda Fide Üretimi ve Serada Topraksız Tarım(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSBB 311 Üzüm Kalite Kriterleri(Bahçe Bitkileri) 3 0 3
ZSBK351 Yağ Bitkileri Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri(Bitki Koruma) 2 0 3
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu(Tarla Bitkileri) 2 0 3
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 3 AKTS Alabilir 3
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTO302 Organik Tarımda Bitki Besleme Teknikleri 3 0 4
Staj01 Staj 0 2 5
ZTO304 Tarımsal Drenaj Teknikleri 3 0 4
ZTO306 Toprak Kimyası 2 2 4
ZTO308 Toprak Su Koruma Mühendisliği 3 0 4
Seçmeli TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME 3.SINIF SEÇMELİ DERSLER() 6
ZSTO111 Gübre Üretim ve Tüketim Sorunları 3 0 3
ZSTO109 Organik Atıkların Gübre Değeri 3 0 3
ZSTO103 Tarla Bitkilerinin Gübrelenmesi 3 0 3
ZSTO103 Tarla Bitkilerinin Gübrelenmesi 3 0 3
Seçmeli TOPRAK BİLİMİ 3. SINIF( ÜNİVERSİTELİ SEÇME)() 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma 3 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

4. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTO403 Bitirme Tezi I 0 2 2
ZTO401 Gübreler ve Gübreleme 3 0 6
ZTO405 Sulama Suyu Kalitesi 2 2 5
ZTO407 Toprak Genesisi ve Sınıflandırılması 3 0 6
ZTO409 Toprak Mekaniği ve Teknolojisi 2 2 5
Seçmeli TOPRAK BİLİMİ VEBİTKİ BESLEME 4.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma 3 0 3
ZSTO108 Fitoremediasyon Teknikleri 3 0 3
ZSTO112 Kompost ve Vermikompost Üretim Teknolojileri 3 0 3
ZSTO106 Organik Tarımda Toprak Verimliliği 3 0 3
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 3 AKTS Alabilir 3
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTO404 Bitirme Tezi II 0 2 2
ZTO408 Toprak Etüt ve Haritalama 2 2 6
ZTO402 Toprak Verimliliği 3 0 5
ZTO406 Verimlilik Analizleri 2 2 6
ZTM407 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım 3 0 5
Seçmeli YENİ-4.Sınıf -BAHAR DÖNEMİ() 6
ZSTO121 Kartografya 3 0 3
ZSTO112 Kompost ve Vermikompost Üretim Teknolojileri 3 0 3
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri 3 0 3
ZSTO125 Toprak Erozyonu ve Verimlilik 3 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB105 Botanik
#
11111111111
11111111111
11111111111
FZK002 Fizik
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB125 Jeoloji
#
23313323333
32233333322
23223333321
22223323322
KRYP01 Kariyer Planlama
#
00000002100
00000002200
00000002200
00000002200
00000002200
00000002200
00000002200
KMY003 Kimya
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
MAT001 Matematik
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
ZTB111 Meteoroloji
#
32233112121
32233112121
32233112121
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı
#
55411111111
TDİ101 Türk Dili I
#
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111
ZTO102 Analitik Kimya
#
00010000000
20000000000
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
ZTB110 Bitki Sistematiği
#
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
ZTB117 İstatistik
#
00004000000
00004000000
00004000000
00004000000
ZTB124 Mesleki Etik
#
20020000000
ZTB112 Organik Kimya
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri
#
32111111111
32111111111
ZMO102 Toprak Bilgisi
#
23333223343
23333223343
23333223343
23333223343
23333223343
TDİ102 Türk Dili II
#
21111111111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
11111111111
ZTB219 Bitki Fizyolojisi
#
10000001001
10000001002
ZMO201 Bitki Koruma
#
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
ZTB215 Biyokimya
#
12310002000
ZTB101 Ekonomi
#
11001020001
11001020001
11001020001
11001020001
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I
#
21111111111
21111111111
21111111111
ZTM201 Malzeme Bilimi
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji
#
11111111111
11111111111
11111111111
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon
#
23455433243
23455433243
ZMO209 Tarımsal Yapılar ve Sulama
#
13343224230
13313224230
13343224230
ZMO211 Zootekni
#
43314333333
43314333333
43314333333
43314333333
43314333333
ZMO206 Araştırma ve Deneme Metotları
#
00004000000
00004000000
00004000000
00004000000
ZMO214 Bahçe Bitkileri
#
12311511121
12311511121
ZTO202 Bitki Besleme
#
12334442222
ZTB108 Ekoloji
#
23232221224
23232221224
23232221224
23232221224
23232221224
23232221224
ZTO206 Genel Mikrobiyoloji
#
20002000000
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II
#
21111111313
21111111313
21111111313
21111111313
21111111313
21111111313
ZTO204 Organik Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm
#
20000000000
00000000000
00000000000
00000000000
00000000000
ZTM102 Ölçme Bilgisi
#
33233233111
33233233121
33233233221
32233233221
ZMO212 Tarla Bitkileri
#
12121221221
12121221221
ZTB115 Teknik Resim
#
40020040000
03000003222
00002000000
00200200000
00000000000
00000000000
ZTM205 Kütle ve Enerji Denkliği
#
33111111111
ZTO301 Sürdürülebilir Toprak Amenajmanı
#
23233323233
33322233433
32343234433
23232234333
23323333423
ZTO303 Tarımsal Çevre Kirliliği
#
25154331545
25154331545
25154331545
25154331545
25154331545
25154331545
25154331545
25154331545
ZTO305 Toprak Biyolojisi
#
23454434134
ZTO307 Toprak Fiziği
#
22342542122
22432542122
22442542122
22332542122
22442542122
22442542122
ZSTO113 Bahçe Bitkilerinin Gübrelenmesi
#
32154332555
32154332555
32154332555
32154332555
32154332555
ZSTO111 Gübre Üretim ve Tüketim Sorunları
#
43424543422
43424543422
43424543422
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri
#
22221123312
22212223321
22221223321
11222223321
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri
#
22221123312
22212223321
22221223321
11222223321
ZSTO117 Uzaktan Algılama ile Arazi Değerlendirme
#
11113343111
11113343111
11113343111
ZSTO117 Uzaktan Algılama ile Arazi Değerlendirme
#
11113343111
11113343111
11113343111
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri
#
21100010101
10011010111
11021120203
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri
#
02010002001
22321211211
22321211211
ZSTBT319 Arılarla Polinasyon (Tarımsal Biyoteknoloji)
#
41134333234
41134333234
41134333234
ZSBB 313 Bağcılık ve Çevre İlişkileri
#
22312201334
22312201334
22312201334
22312201334
ZSBB 301 Bahçe Bitkilerinde Organik Tarım
#
20011101002
20011101002
ZSBB 315 Bahçe Ürünlerinin Hasatı ve Muhafazası
#
22334201324
22334201324
22334201324
22334201324
ZSBB 305 Bitki Büyüme Düzenleyicileri
#
10013123212
10013123212
10013123212
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTBT321 Bitki Islahında Moleküler Belirteçlerin Kullanımları (Tarımsal Biyoteknoloji)
#
12123110200
12123110200
12123110200
12123110200
ZSBK346 Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılığında Zirai Zararlılar
#
31111112213
31111112213
31111112213
ZSBK347 Bitkisel Kökenli İnsektisitler
#
00000000000
00000000000
00000000000
00000000004
00000000000
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite
#
11212222122
33323221313
33322221313
ZSZO305 Deney Hayvanları Üretimi
#
00020000400
00000000303
00000000000
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler
#
32233332322
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı
#
11112332111
ZSZO310 Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi
#
00200000002
00200000002
00300000002
00300000002
00300000002
ZSBK348 Herbolojinin Temel Prensipleri
#
23213111322
23213111322
23213111322
23213111322
ZSBB 302 Mesleki İngilizce
#
12345123441
ZSBB 307 Sebze Bahçesi Kurma Teknikleri
#
31010504300
31010504300
ZSTE302 Seracılık Projelerinin Hazırlanması
#
51230311022
51230311022
ZSBB 309 Seracılıkta Yeni Gelişmeler
#
24343544344
24343544344
24343544344
24343544344
24343544344
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri
#
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
ZSGM 514 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması
#
30341023041
30341023041
30341023041
30341023041
TAB 311 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
22221211211
11221222121
11121211122
ZSBB 303 Topraklı ve Topraksız Ortamlarda Fide Üretimi ve Serada Topraksız Tarım
#
12345123412
ZSBB 311 Üzüm Kalite Kriterleri
#
12423221223
ZSBK351 Yağ Bitkileri Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri
#
21223221112
21223221112
21223221112
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu
#
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
ZTO302 Organik Tarımda Bitki Besleme Teknikleri
#
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
ZTO304 Tarımsal Drenaj Teknikleri
#
21111443111
ZTO306 Toprak Kimyası
#
33232442322
ZTO308 Toprak Su Koruma Mühendisliği
#
12322332332
12322332332
12322332332
12322332332
12322332332
12322332332
ZSTO111 Gübre Üretim ve Tüketim Sorunları
#
43424543422
43424543422
43424543422
ZSTO109 Organik Atıkların Gübre Değeri
#
20010000000
ZSTO103 Tarla Bitkilerinin Gübrelenmesi
#
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
ZSTO103 Tarla Bitkilerinin Gübrelenmesi
#
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
24153422533
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma
#
15111111111
ZTO403 Bitirme Tezi I
#
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
23451151415
ZTO401 Gübreler ve Gübreleme
#
34343453334
34343453334
34343453334
34343453334
34343453334
ZTO405 Sulama Suyu Kalitesi
#
44553534342
ZTO407 Toprak Genesisi ve Sınıflandırılması
#
32333334433
33323224433
23234234443
22223323442
ZTO409 Toprak Mekaniği ve Teknolojisi
#
22332432222
22332432222
22332432222
22332432222
22332432222
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma
#
15111111111
ZSTO108 Fitoremediasyon Teknikleri
#
32154332555
32154332555
32154332555
32154332555
32154332555
ZSTO112 Kompost ve Vermikompost Üretim Teknolojileri
#
34232342232
34232342232
34232342232
34232342232
34232342232
ZSTO106 Organik Tarımda Toprak Verimliliği
#
43454443353
ZTO404 Bitirme Tezi II
#
54154343443
ZTO408 Toprak Etüt ve Haritalama
#
43342443432
43342443432
43342443432
43342443432
ZTO406 Verimlilik Analizleri
#
33343453232
33343453232
33343453232
33343453232
33343453232
ZTM407 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım
#
33322312212
33322312212
33322312212
33322312212
ZSTO121 Kartografya
#
21111511111
21111511111
21111511111
21111511111
ZSTO125 Toprak Erozyonu ve Verimlilik
#
22332331112
22332331112
22332331112
22332331112