http://shmyo-tds.web.nku.edu.tr/

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Program DirektörüÖğr. Gör. Bahriye TERLEMEZ
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiÖn Lisans Derecesi
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter)´dir. 
Eğitim TürüTam zamanlı, yarı zamanlı, aralıklı/sandviç, e-öğrenme, uzaktan öğrenme, harmanlanmış öğrenme
Kayıt Kabul KoşullarıBaşvuru ve Kabul Koşulları Türk Vatandaşları için: (1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen; merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar. Uluslararası Öğrenciler için (YÖS Sınavı istemeyen programlar için): Lise Diploması ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". Adaylar, lise not ortalamalarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar. Uluslararası Öğrenciler için (YÖS Sınavı isteyen programlar için): (1) Lise Diploması ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". (2) Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya SAT I, ACT vb. uluslararası üniversite giriş sınavları, Yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan adaylar, YÖS veya dengi sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara giriş hakkı kazanırlar.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıÖğrenciler, daha önce kayıt oldukları yükseköğretim kurumlarından veya denkliği kabul edilmiş bir kuruluştan almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için başvuruda bulunabilirler. Muafiyet istekleri, gerekli hallerde, ilgili dersi veren öğretim elemanının görüşü alınarak, yönetim kurulunca karara bağlanır.
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıBu program; uluslararası mesleki ölçütlere uygun olarak hazırlanmış eğitim programı ile sağlık alanındaki kişi ve kuruluşların sekretarya hizmetlerini çağın gereklerine uygun şekilde yürüten, tanı ve tedavileri kaydedip arşivleyen, yazılı ve sözlü iletişim kurarak sağlık hizmeti alan ve verenlere zaman ve emek tasarrufu sağlayan tıbbi sekreterler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu program; uluslararası mesleki ölçütlere uygun olarak hazırlanmış eğitim programı ile sağlık alanındaki kişi ve kuruluşların sekretarya hizmetlerini çağın gereklerine uygun şekilde yürüten, tanı ve tedavileri kaydedip arşivleyen, yazılı ve sözlü iletişim kurarak sağlık hizmeti alan ve verenlere zaman ve emek tasarrufu sağlayan tıbbi sekreterler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Mezunların Mesleki ProfilleriProgram mezunları kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimlerinin yanı sıra sağlık kurulları, hasta kabul, hasta dosyalarının arşivlenmesi gibi idari birimlerde de hizmet vermektedir.
Bir Üst Dereceye GeçişBu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke çapında bir Dikey Geçiş Sınavı (Dikey Geçiş Sınavı) ile erişim sağlayabilirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin YÖK tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları durumunda Lisans programlarında eğitim görme imkânı bulunmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlandırma sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Ön lisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
2-Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
3-Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
4-Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
5-Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
6-Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışır.
7-Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun olarak katkıda bulunur.
8-Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler, öğrenmesini yönlendirir ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
9-Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
10-Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
11-Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
12-Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
13-Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnek olur.
14-Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
15-Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.

Müfredat

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ANT001 Anatomi 2 0 3
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TSP101 Biyoistatistik I 2 0 3
TSP201 Biyoistatistik II 2 0 3
TSP107 On Parmak Klavye Teknikleri I 3 0 4
TSP107 On Parmak Klavye Teknikleri I 3 0 4
TSP206 Sağlık Kurumları İşletmeciliği 2 0 3
TSP106 Temel Bilgisayar Kullanımı I 3 0 3
TSP106 Temel Bilgisayar Kullanımı I 3 0 3
TBT001 Tıbbi Terminoloji 2 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK 1.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 5
TSP109 İletişim ve Protokol Bilgisi 2 0 2
TSP108 Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış 2 0 3
Toplam AKTS: 40

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
TSP201 Biyoistatistik II 2 0 3
TSP204 Büro Yönetimi 2 0 3
TSP205 Hastalıklar Bilgisi 3 0 3
TSP213 On Parmak Klavye Teknikleri II 3 0 3
TSP212 Temel Bilgisayar Kullanımı II 3 0 3
TSP203 Tıbbi Dokümantasyon 3 0 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK 1.SINIF BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 6
GKBD002 Güzel Konuşma ve Beden Dili 2 0 3
SHY001 Sağlık Hizmetleri Yönetimi 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 70

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
İSG002 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku 2 0 4
TSP315 Mesleki Uygulama I 2 16 11
TSP412 Mesleki Uygulama II 2 16 11
TSP311 Sağlık Bilgi Sistemleri 4 0 3
TSP303 Tıbbi Sekreterlik 3 0 3
TSP312 Yazışma Teknikleri 3 0 3
Seçmeli TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK 2.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 7
İSG001 İş Sağlığı ve Güvenliği 2 0 3
TSP314 Sağlık İletişimi 2 0 2
TSP309 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler 2 0 2
Seçmeli Üniversite Genel Seçmeli Dersler() 3
TSP313 İleri Klavye Kullanım Teknikleri 2 0 3
Toplam AKTS: 45

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
İLY001 İlk Yardım 2 0 2
MSE001 Meslek Etiği 2 0 2
TSP412 Mesleki Uygulama II 2 16 11
TSP410 Sağlık Hukuku 3 0 4
Seçmeli TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK 2.SINIF BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 11
TSP403 Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji 2 0 3
İSG002 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku 2 0 4
TSP411 Sağlıkta Kalite ve Akraditasyon 2 0 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 75

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ANT001 Anatomi
#
545554545555554
555555545555454
544454554445445
555555545455554
545455544445455
555544545455544
555444544455445
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
1111112111
TSP101 Biyoistatistik I
#
5123442152
TSP201 Biyoistatistik II
#
114544533551151
114544533551151
TSP107 On Parmak Klavye Teknikleri I
#
043552234211112
044451234213112
143552134211112
133452244213112
143553124211112
214552224211112
044251134211112
TSP107 On Parmak Klavye Teknikleri I
#
555412543322221
TSP206 Sağlık Kurumları İşletmeciliği
#
5112513111
5112513111
TSP106 Temel Bilgisayar Kullanımı I
#
555444533522241
555444533522241
555444533522241
555444533522241
555444533522241
TSP106 Temel Bilgisayar Kullanımı I
#
454545554445445
554544455545445
445554454545445
445544555555545
454555454445555
TBT001 Tıbbi Terminoloji
#
1111111411
1111111411
1111111411
1111111411
1111111411
TDİ101 Türk Dili I
#
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
3134131411
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
TSP109 İletişim ve Protokol Bilgisi
#
5111311311
5111311311
5111311311
5111311311
5111311311
5111311311
5111311311
TSP108 Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış
#
555555555545555
544445554555554
555455455555454
544554455554555
545444554554555
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
111011020122201
111011020122201
111011020122201
111011020122201
111011020122201
111011020122201
TSP201 Biyoistatistik II
#
114544533551151
114544533551151
TSP204 Büro Yönetimi
#
1111111111531111441443323
1111111111531111441443323
TSP205 Hastalıklar Bilgisi
#
331233255223251
331233255223251
331233255223251
331233255223251
331233255223251
331233255223251
331233255223251
TSP213 On Parmak Klavye Teknikleri II
#
4544544444
4544544444
4544544444
4544544444
4544544444
4544544444
TSP212 Temel Bilgisayar Kullanımı II
#
4544544443
4544544443
4544544443
4544544443
TSP203 Tıbbi Dokümantasyon
#
443545555355523
443545555355523
443545555355523
443545555355523
443545555355523
443545555355523
443545555355523
443545555355523
TDİ102 Türk Dili II
#
1112221111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
111111111111111
GKBD002 Güzel Konuşma ve Beden Dili
#
543535344513553
543535344513553
543535344513553
543535344513553
543535344513553
543535344513553
543535344513553
SHY001 Sağlık Hizmetleri Yönetimi
#
445344555444544
445344555444544
445344555444544
445344555444544
445344555444544
İSG002 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
#
121312413131121313311513211551
123112413113211313131513125115
123121413113213131315131121515
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
123112413113211313131513125115
TSP412 Mesleki Uygulama II
#
4351424351
4351424351
4351424351
TSP311 Sağlık Bilgi Sistemleri
#
544445445545555
455554554444445
545445554454545
455545554444455
544554455444554
455545545544554
444554455545555
455545545445544
TSP303 Tıbbi Sekreterlik
#
555555554454455
545555454044445
545554454544445
545554054504445
555554554454455
445555555554445
445555455544455
455554555454455
555554555554455
455555555554455
455555454454455
455555554544455
TSP312 Yazışma Teknikleri
#
555554444543344
455554554553344
455454454453444
555554444553344
455554544454344
455454444553344
455555544553344
455555444553354
555554454553344
İSG001 İş Sağlığı ve Güvenliği
#
2324334333
2324334333
2324334333
2324334333
2324334333
TSP314 Sağlık İletişimi
#
5225154323
5225154323
5225154323
TSP309 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler
#
5335455332
5335455332
5335455332
5335455332
5335455332
5335455332
TSP313 İleri Klavye Kullanım Teknikleri
#
200000000000000
200000000000000
200000000000000
100000000000000
100000000000000
100000000000000
100000000000000
200000000000000
100000000000000
300000000000000
İLY001 İlk Yardım
#
322142455225251
322142455225251
322142455225251
322142455225251
322142455225251
322142455225251
MSE001 Meslek Etiği
#
2435554532
TSP412 Mesleki Uygulama II
#
444444544444444
455444445455444
444445444444444
TSP410 Sağlık Hukuku
#
423333355354552
423333355354552
423333355354552
423333355354552
423333355354552
TSP403 Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji
#
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
552325233525435
İSG002 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
#
211312141331211331311531211551
123121411313121331311513121515
213121141313121331311513215151
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
123121411313121331311513121515
TSP411 Sağlıkta Kalite ve Akraditasyon
#
455455555335543
455455555335543
455455555335543