Makine Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimMakine
Program Direktörü.
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi  Ön Lisans
Kazanılan Derece  Mezun olunduğunda Makina Teknikeri diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Teknikerdir.
Eğitim Türü  Tam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmesini, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını sağlamıştır. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. Programın amacı bu alanda çalışacak nitelikli ara eleman yetiştirmektir.
Mezunların Mesleki Profilleri Meslek dalında istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. 
Bu mesleği yapan kişiler; makine tasarımı ve imalâtı yapan, her türlü imalât yapım ve komple resimlerini bilgisayar ortamında çizebilen, bakım ve kullanım katalogu hazırlayabilen büro elemanları olarak, kamu ve özel sektörde iş bulma imkânına sahiptirler.
Her türlü kalıp imalatında, talaşlı imalat yapan işletmelerde, otomotiv, kimya ve gıda ürünleri kalıpları yapımında, kamu ve özel sektörü kalıp fabrikalarında iş bulma imkânlarına sahiptirler. Konfeksiyon makineleri imalatı yapan fabrikalarda, konfeksiyon makineleri satış hizmeti veren firmalarda, konfeksiyon giyim imalatı yapan fason atölyelerinde, her türlü konfeksiyon giyim imalatı yapan fabrikalarda çalışabilirler. Kendilerine ait tamir ve bakım servisi de kurabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Makine ve İmalat Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Tarım Makineleri
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ders izlencesinde belirtildiği şekliyle ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Genel veya mesleki orta öğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan ve orta öğretim düzeyi üzerindeki dersler ile uygulama araç ve gereçleri ile desteklenen bir alandaki bilgi ve becerilere sahip olmak ve o alandaki temel kavramları kavradığını göstermek
2-Makine alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini göstermek.
3-Makine alanındaki çalışmalarda öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını göstermek
4-Makine alanındaki konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak.
5-Makine alanındaki konularda, sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak
6-Makine alanında tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek; pratik uygulamalarda gereken teorik bilgileri, el ve/veya düşünsel becerileri kullanabildiğini göstermek
7-Makine alanında tasarımları ve uygulamaları çalışma arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir biçimde anlatabilmek ve takım çalışması yapabilmek
8-Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek.
9-Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmek (“European Computer Driving Licence”, Basic Level)‏.
10-Yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak (“European Language Portfolio Global Scale”, Level A2)‏.

Müfredat

Makine Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
BDÇ101 Bilgisayar Destekli Çizim I 3 1 4
FİZ004 Fizik 3 1 4
TMAT001 Matematik I 3 0 3
TKR003 Teknik Resim 3 1 4
MRP101 Temel İmalat İşlemleri 3 1 5
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.SINIF GÜZ YARIYILI() 4
İGÜ002 İş Güvenliği 2 0 2
MKP102 Ölçme ve Kontrol 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
MKP205 CNC Torna Teknolojisi 3 1 4
TMKP203 İmalat İşlemleri I 3 1 5
MKP204 Makine Meslek Resmi 1 1 2
MZT002 Malzeme Teknolojisi 3 1 4
MKP201 Mukavemet 2 0 2
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.SINIF BAHAR YARIYILI() 7
BDÇ102 Bilgisayar Destekli Çizim II 3 1 4
TMAT002 Matematik II 3 0 3
TMST001 Meslek Teknolojisi 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
BDÜ101 Bilgisayar Destekli Üretim I 3 1 5
MKP304 CNC Freze Teknolojisi 3 1 5
MKP303 İmalat İşlemleri II 3 1 4
MKP404 İş Kalıpları 2 0 3
MKP302 Makine Elemanları 3 1 4
MKP309 Termodinamik 2 1 3
Seçmeli 2.Sınıf Güz Dönemi() 9
TMKP305 Kaynak Teknolojisi 2 1 3
TMKP307 Makine Tasarımı 2 1 3
MKP310 Malzeme Karakterizasyonu 3 0 3
ÜSD213 Üniversite Seçimlik Ders 2 0 3
Toplam AKTS: 33

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli 2.SINIF BAHAR DÖNEMİ() 26
MKP401 Alışılmamış Üretim Yöntemleri 2 1 4
BDÜ102 Bilgisayar Destekli Üretim II 3 1 5
TEND101 Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm 2 0 3
HPN005 Hidrolik ve Pnömatik 3 1 4
MKP411 İş Kalıpları 2 0 2
MKP410 İşletme Yönetimi ve İmalat Kontrolü 2 0 2
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
MKP402 Mühendislik Bilimi 3 1 4
SAT006 Sistem Analizi ve Tasarım 3 1 4
Toplam AKTS: 31
Yıllık Toplam AKTS: 64

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
1111111211
BDÇ101 Bilgisayar Destekli Çizim I
#
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
5443244432
FİZ004 Fizik
#
4111111111
TKR003 Teknik Resim
#
5111134111
5111134111
5111134111
MRP101 Temel İmalat İşlemleri
#
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
3545455422
TDİ101 Türk Dili I
#
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
5531435545
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
1111111113
1111111113
1111111113
1111111113
1111111113
1111111113
İGÜ002 İş Güvenliği
#
2445543521
2445543521
2445543521
2445543521
2445543521
MKP102 Ölçme ve Kontrol
#
4441455422
4441455422
4441455422
4441455422
4441455422
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
1002100200
1002100200
1002100200
1002100200
1002100200
1002100200
MKP205 CNC Torna Teknolojisi
#
5455545455
5455545455
5455545455
5455545455
TMKP203 İmalat İşlemleri I
#
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
1545535111
MKP204 Makine Meslek Resmi
#
5444555555
5444555555
5444555555
5444555555
5444555555
5444555555
5444555555
5444555555
MZT002 Malzeme Teknolojisi
#
4343434314
4343434314
4343434314
4343434314
MKP201 Mukavemet
#
3341134111
3341134111
3341134111
3341134111
3341134111
3341134111
TDİ102 Türk Dili II
#
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
5411414515
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
1111111112
BDÇ102 Bilgisayar Destekli Çizim II
#
3430143052
3430143052
3430143052
3430143052
3430143052
3430143052
TMAT002 Matematik II
#
5131151111
5131151111
5131151111
5131151111
5131151111
TMST001 Meslek Teknolojisi
#
1111324511
1111324511
1111324511
BDÜ101 Bilgisayar Destekli Üretim I
#
4333153152
4333153152
4333153152
MKP304 CNC Freze Teknolojisi
#
5322131151
5322131151
5322131151
MKP303 İmalat İşlemleri II
#
5353131112
5353131112
5353131112
5353131112
5353131112
5353131112
MKP404 İş Kalıpları
#
4542133121
4542133121
4542133121
MKP302 Makine Elemanları
#
4331143111
4331143111
4331143111
4331143111
4331143111
MKP309 Termodinamik
#
1111111111
4311111111
1111111111
1111111111
1111111111
TMKP305 Kaynak Teknolojisi
#
4543123222
4543123222
4543123222
4543123222
TMKP307 Makine Tasarımı
#
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
5442255142
MKP310 Malzeme Karakterizasyonu
#
4444554433
4444554434
4444554433
MYOSTJ01 Staj
#
5555435232
5555435232
5555435232
MKP401 Alışılmamış Üretim Yöntemleri
#
3223233252
3223233252
3223233252
3223233252
3223233252
3223233252
BDÜ102 Bilgisayar Destekli Üretim II
#
5300040055
5321042052
5321042052
5321042052
5321042052
TEND101 Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm
#
2331133131
2331133131
2331133131
HPN005 Hidrolik ve Pnömatik
#
5230040050
5220040020
5240040040
5250040050
5220040000
5230040050
5230040000
5220040040
5240040050
5250040000
MKP411 İş Kalıpları
#
4542133121
4542133121
4542133121
MKP410 İşletme Yönetimi ve İmalat Kontrolü
#
1131211311
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi
#
1111515141
1111111112
5151111511
1111111111
1111151111
1515111111
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması
#
1111515141
1111111113
5151111511
1111111111
1111151111
1515111111
MKP402 Mühendislik Bilimi
#
1111151111
SAT006 Sistem Analizi ve Tasarım
#
3555555444