Genel Kabul Koşulları

Lisans Programları Genel Kabul Şartları

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan iki aşamalı bir sınav sistemi sonucuna göre yerleştirme yapılmaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve iki aşamadan oluşan sınavın ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşaması ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılır. YGS’de bir puan türünde 500 üzerinden 140 ve üzeri puan alamayan adaylar LYS sınavına katılamaz (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS’de 140.0-179.9 arası puan alan adaylar yalnızca Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi önlisans programları ve açıköğretim programlarını tercih edebilir. LYS’den 180 puan ve üzeri alanlar, ilgili puan türleri ile lisans programlarını tercih edebilir. Sınav sonucu yerleştirilen öğrenciler ÖSYM ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Devlet Konservatuarı Lisans programlarına YGS ile birlikte Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.




Lisansüstü Programları Genel Kabul Şartları

Enstitüler, öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, öğrenci kontenjanlarını, başvuru koşullarını, başvuru için gerekli belgeleri, başvuru tarihlerini ve diğer hususları ilan eder. Söz konusu ilan, her yarıyıl başlamadan önce verilir.
Lisansüstü eğitime başvuracak adaylar belirtilen süre içerisinde istenen belgelerle birlikte ilgili enstitüye online başvuru sistemini kullanarak başvuru yapar.

Lisansüstü programlara başvuracak adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) Yüksek lisans programları için lisans, doktora/sanatta yeterlik programları için lisans/yüksek lisans diploması veya mezuniyet belgesi ve transkript belgesi,

b) ÖSYM tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınav türlerinden (YDS veya YÖKDİL) veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavları sonuç belgesi,

c) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’ndan istenen puan türünde, yüksek lisans programları ile yüksek lisans derecesiyle başvurulacak olan doktora/sanatta yeterlik programları için en az 55.00 puan; lisans derecesi ile doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuranların ise en az 80.00 puan almış olması ve mezuniyet not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puan olması,

d) Doktora programları için, İngilizce veya ilgili anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve enstitü kurulunun kararı ile ilgili doktora programı için onaylanan yabancı dillerin birinden, Yükseköğretim Kurulu ile ÖSYM tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınav türlerinden (YDS veya YÖKDİL) ilgili dil için en az 55 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından muadil bir puan almış olması.

e) Yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda yabancı dil koşulu aranmaz.

f) Yüksek Lisans/Doktora programlarına başvuru yapan yabancı uyruklu öğrenci adaylarda ALES veya eşdeğer sayılan sınav belgesi koşulu aranmaz.

g) Doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylar için ana dillerinin dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınav türlerinden (YDS veya YÖKDİL) en az 55 puan veya üniversitelerarası kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olması.