Gıda Teknolojisi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimGıda Teknolojisi
Program Direktörü.
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi  Ön Lisans
Kazanılan Derece  Mezun olunduğunda Gıda Teknikeri diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Teknikerdir.
Eğitim Türü  Tam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Ülkemizde ve bölgemizde gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen gıda bilimi ve teknolojiye paralellik gösteren bu sektör içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Programı da bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak kişilerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir. Programın amaçları:
1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek, 
2. İş alanına uyum sağlamak için öğrencilerin ihtiyacı olan becerileri geliştirmek,
3. Ürün, ekipman ve malzeme ile ilgili olarak giderek gelişen değişikliklere uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak, 
4. Gıda üretim işlerinde beceriler oluşturmak, 
5. Gıda bilimde bilgi kazandırmak, 
6. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak, 
7. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak, 
8. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek, 
9. Problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek, 
10. İletişim becerilerini geliştirmektir.
Mezunların Mesleki Profilleri Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde; içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde; çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.
Bir Üst Dereceye Geçiş “Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler:
Beslenme ve Diyetetik
Gıda Mühendisliği
Bitki Koruma
Kimya
Tarımsal Biyoteknoloji
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ders izlencesinde belirtildiği şekliyle ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Araştırma ve geliştirmeye açıktır, ürün işleme ve geliştirmede yenilikleri takip eder, işletme koşullarında uygulanmasına katkıda bulunur
2-Etkili bir nezaretçidir ve üretimde sorumlu olduğu diğer çalışanların işlerini düzenler
3-Gıda işleme yöntemlerini anlar ve bunları üretime dönüştürür
4-Laboratuvar alanında uzmanlaşır, laboratuvarda çalışandır
5-Laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlar, değerlendirir ve gerekli önlemleri alır,
6-Sorumlu olduğu diğer çalışanları iş başında düzeltici eğitimle yönlendirir,
7-Sorun giderici ve kolay uyum sağlayıcıdır
8-Üretimde özel kalite standartlarını sağlama koşullarını bilir, kontrolünü sağlar,
9-Üretimde veya laboratuvarda yönetmelik ve mevzuatların uygulandığı kritik kontrol noktaları takip eder, bilgi sahibi olur
10-Üretim ve kalite sağlama alanında seminerle katılır, gerektiğinde seminerler düzenler
11-Ürünlerle, bileşimlerle, katkı maddeleri ile ilgili olarak sahip olduğu genel bilgileri üretimde kullanır
12-Yönetmelik ve mevzuatın, gerekli durumlara nasıl uygulanacağını bilir ve kavrar,

Müfredat

Gıda Teknolojisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
GTP102 Genel Mikrobiyoloji 3 2 5
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı 3 1 4
GTP104 Gıda Kimyası 3 0 3
GTP107 Gıdalarda Temel İşlemler I 2 0 2
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II 2 0 2
GTP101 Kimya I 2 1 3
GTP105 Laboratuvar Tekniği 3 1 4
GTP105 Laboratuvar Tekniği 3 1 4
TMAT001 Matematik I 3 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.sınıf güz dönemi() 4
ÇEV001 Çevre Koruma 2 0 2
KYS001 Kalite Yönetim Sistemleri 2 0 2
Toplam AKTS: 40

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı 3 1 4
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II 2 0 2
GTP202 Gıda Mikrobiyolojisi 3 2 5
GTP201 Kimya II 2 1 3
TMAT002 Matematik II 3 0 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.sınıf bahar dönemi() 7
TBİT003 Bilgi ve İletişim Teknolojisi 2 1 3
TMST001 Meslek Teknolojisi 2 0 3
GTP205 Özel Gıda Ürünleri 3 1 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 70

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TGTP310 Ambalajlama ve Depolama Teknikleri 2 0 2
TYSP202 Beslenme İlkeleri 3 0 3
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi 3 1 4
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi 3 1 4
GTP308 Et ve Ürünleri Teknolojisi I 3 1 4
TGTP405 Hijyen ve Sanitasyon 2 0 2
TGTP303 Meyve ve Sebze Teknolojisi I 3 1 4
TGTP301 Süt Teknolojisi I 3 1 4
TGTP301 Süt Teknolojisi I 3 1 4
GTP301 Süt Teknolojisi I 3 1 5
GTP410 Süt Teknolojisi II 3 1 4
GTP309 Tahıl Teknolojisi I 3 1 4
Seçmeli 2.sınıf güz dönemi() 3
TYSP202 Beslenme İlkeleri 3 0 3
İŞY004 İşletme Yönetimi 2 0 3
ÜSD213 Üniversite Seçimlik Ders 2 0 3
Toplam AKTS: 47

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli 2.sınıf bahar dönemi() 25
TGTP414 Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi 2 0 2
GTP416 Biyoteknoloji 3 0 3
TGTP402 Et ve Ürünleri Teknolojisi II 2 1 3
TGTP415 Fonksiyonel Gıdalar 2 0 2
TGTP413 Gıda Katkı Maddeleri 2 0 2
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
KGS002 Kalite Güvence ve Standartlar 2 0 2
TGTP411 Meyve ve Sebze Teknolojisi II 2 1 3
GTP410 Süt Teknolojisi II 3 1 4
GTP412 Tahıl Teknolojisi II 3 1 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 77

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
211111111112
GTP102 Genel Mikrobiyoloji
#
313554445134
313554445134
313554445134
313554445134
313554445134
313554445134
313554445134
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı
#
555441544151
GTP104 Gıda Kimyası
#
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
323332344333
GTP107 Gıdalarda Temel İşlemler I
#
325344432432
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II
#
545453444252
GTP101 Kimya I
#
331441113131
331441113131
GTP105 Laboratuvar Tekniği
#
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
GTP105 Laboratuvar Tekniği
#
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
133323433332
TMAT001 Matematik I
#
111211111111
111211111111
111211111111
111211111111
111211111111
111211111111
111211111111
TDİ101 Türk Dili I
#
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
515115511515
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
113211111111
113211111111
113211111111
113211111111
113211111111
113211111111
ÇEV001 Çevre Koruma
#
445555455554
KYS001 Kalite Yönetim Sistemleri
#
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
441334554514
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
100001112001
100001112001
100001112001
100001112001
100001112001
100001112001
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı
#
543453453445
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II
#
545453444252
GTP202 Gıda Mikrobiyolojisi
#
332552324241
332552324241
332552324241
GTP201 Kimya II
#
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
113231331111
TMAT002 Matematik II
#
000030000000
000030000000
000030000000
000030000000
000030000000
000030000000
TDİ102 Türk Dili II
#
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
413115413515
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
111111211111
TBİT003 Bilgi ve İletişim Teknolojisi
#
111123312222
111123312222
TMST001 Meslek Teknolojisi
#
444445444455
GTP205 Özel Gıda Ürünleri
#
331311134431
TGTP310 Ambalajlama ve Depolama Teknikleri
#
322113332123
322113332123
322113332123
TYSP202 Beslenme İlkeleri
#
421114312141
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi
#
155551444154
155551444154
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi
#
155551444154
155551444154
GTP308 Et ve Ürünleri Teknolojisi I
#
555555555555
555555555555
555555555555
555555555555
TGTP405 Hijyen ve Sanitasyon
#
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
442434225213
TGTP303 Meyve ve Sebze Teknolojisi I
#
555555544222
555555544222
555555544222
TGTP301 Süt Teknolojisi I
#
555555555555
555555555555
TGTP301 Süt Teknolojisi I
#
555555555555
555555555555
GTP301 Süt Teknolojisi I
#
444441333333
444441333333
GTP410 Süt Teknolojisi II
#
545554555454
545554555454
545554555454
GTP309 Tahıl Teknolojisi I
#
335223332232
335223332232
335223332232
335223332232
335223332232
335223332232
TYSP202 Beslenme İlkeleri
#
421114312141
İŞY004 İşletme Yönetimi
#
554434444555
554434444555
MYOSTJ01 Staj
#
333433334343
333433334343
333433334343
TGTP414 Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi
#
554544455455
554544455455
GTP416 Biyoteknoloji
#
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
331432343241
TGTP402 Et ve Ürünleri Teknolojisi II
#
445454454555
TGTP415 Fonksiyonel Gıdalar
#
543243344454
543243344454
543243344454
543243344454
543243344454
543243344454
543243344454
543243344454
TGTP413 Gıda Katkı Maddeleri
#
333343343133
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi
#
554555555555
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması
#
555555555555
KGS002 Kalite Güvence ve Standartlar
#
434225355245
434225355245
434225355245
434225355245
434225355245
TGTP411 Meyve ve Sebze Teknolojisi II
#
455552435152
GTP410 Süt Teknolojisi II
#
545554555454
545554555454
545554555454
GTP412 Tahıl Teknolojisi II
#
335223332232