Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler

Kayıt sürecinin başında, Uluslararası İlişkiler Ofisi tüm değişim öğrencilerine gerekli prosedürü tamamlayabilmeleri için detaylı bir bir bilgi paketi gönderir. Bu bilgi paketi; şehir, üniversite, konaklama ve sosyal hayat hakkında bilgileri içermektedir.

Ayrıca önceki dönemlerde Erasmus programından yararlanan öğrencilerden oluşan “Buddy” sistemi sayesinde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde öğrenim görecek olan öğrenim değişim öğrencileri, Tekirdağ’e ve sosyal hayata kolayca uyum sağlayabilmektedirler.

Aşağıda değişim öğrencileri için bazı pratik bilgiler yer almaktadır.

Vize Yükümlülükleri

Öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluğu’ndan öğrenci vizesi almak zorundadır. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra alınamamakta ve yerine turist vizesi geçerli olmamaktadır. Gelen öğrencilere, dönem başlamadan en az 2 ay önce vize için başvuru yapmaları önerilir.

İstisnalar, sadece Türkiye’de diplomatik vize sahibi herhangi birinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya çalışma izni olanlardır.

Vize başvurusu için gerekli evraklar:

  • Pasaport (en az 1 yıl geçerliliği olan)
  • Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’ndan alınan doldurulmuş vize başvuru formu
  • Pasaport formatında fotoğraf
  • Ev sahibi Üniversite’den alınan öğrenci belgesi
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden alınan kabul mektubu
  • Geri ödenmeyen başvuru ücreti
  • Vize kuralları sıkça değişebildiğinden, öğrencilerin kendi ülkelerindeki en yakın Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçerek güncellenmiş gerekli evrakları öğrenmeleri önerilir.

Oturma İzni

Türkiye’de alacağınız vize ile kalabileceğiniz maksimum süre 3 aydır. 3 aydan sonrası için oturma izni almanız gerekmektedir.

Tüm yabancı öğrenciler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra en geç 1 ay içinde oturma izni almak üzere Tekirdağ Merkez Karakolu Yabancılar Şubesi’ne başvurmak zorundadırlar.

Öğrenciler, Öğrenci vizelerinde belirtildiği gibi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçirecekleri öğrenim süresini kapsayan oturma izni alacaklardır ve bu belgeyi her zaman yanlarında taşımaları gerekmektedir.

Talep edilen belge yükümlülükleri öğrenci belgesi, 5 fotoğraf, geçerli öğrenci vizesi ile birlikte pasaport fotokopisi, ve oturma izni ücreti. Başvuru formları Konak Yabancılar Şube Müdürlüğü’nden alınabilir.