Çevre Mühendisliği (İÖ) Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimÇevre Mühendisliği (İÖ)
Program DirektörüBölüm Başkanı: Prof.Dr. Lokman Hakan TECER, AKTS Koordinatörü: Prof.Dr. Füsun EKMEKYAPAR
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan Derece  Bu bölüm, yüksek öğretimde Çevre Mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Çevre Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur. Bu bölüm, yüksek öğretimde Çevre Mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Çevre Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.Ünvanı ise Çevre Mühendisidir. 
Eğitim Türü  Tam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı  Çevre Mühendisliği Bölümü, 1.Temel bilimler ve mühendislik bilgilerini Çevre Mühendisliği alanında kullanabilme ve bunları problem tanımlama, analiz etme ve sonuçları yorumlamada etkin olarak uygulayabilme niteliğine sahip, 2.Ekonomik, teknolojik ve çevresel kısıtlamaları dikkate alarak çevre ürün, proses ve/veya sistemlerini tasarlayabilen ve uygulayabilen, 3.Mesleki ve kişisel açıdan sürekli gelişme gösterebilen, teknolojik olanakları kullanarak bilgiye ulaşabilen, etik değerler bilincine sahip ve bu doğrultuda sanayi kuruluşları, Ar-Ge ve/veya akademik kuruluşlarda başarılı bir kariyer hedefleyen, 4. Disiplinler arası çalışma yeteneğine ve iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına yatkın, toplum ve sanayi gereksinimleri doğrultusunda sorumluluk ve görev alabilen, Çevre Mühendisi yetiştirmeyi amaçlamaktadır.Çevre Mühendisliği Bölümünün eğitim planında, ilk dört yarıyılda temel fen ve mühendislik derslerinin yanı sıra mesleki bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan çeşitli mesleki dersler verilmektedir. Beşinci yarıyıldan itibaren programa, öğrencilerin meslekte ilgi duydukları alanda gelişebilmeleri için mesleki seçmeli dersler ilave edilmiştir. 
Mezunların Mesleki Profilleri  Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren özel kuruluşlarda, çevre yönetim sistemlerinin oluşturulması ve faaliyet alanına yönelik ÇED danışmanlığı  yapabilmekte, ilave olarak üretimde ham madde ve enerji geri kazanımı ve arıtma tesislerinin işletilmesinde görev alabilmektedirler. Bununla birlikte kamu kuruluşlarında uzman mühendis olarak istihdam edilebilmektedirler.
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Başarı notu; Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yıl sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması zorunludur.

http://oidb.nku.edu.tr/yonetmenlik/2011eos.pdf adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak genel not ortalaması (GNO) CB (2,50) ve üzerinde olan öğrenciler DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1,50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların ara sınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarı notunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili kurul tarafından belirlenerek ilan edilir. Tek ders ve ek sınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Not belgesinde, ayrıca aşağıda tanımlanan harf notları da kullanılır:

1) DZ (devamsız) notu; ders kaydı yaptırılan, ancak devam koşulu yerine getirilemeyen kredili dersler için verilir ve FF notu olarak değerlendirilerek ortalamalara katılır.

2) BL (başarılı) notu; ortalamaya katılmayan ve kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir.

3) BZ (başarısız) notu; ortalamaya katılmayan ve kredisiz derslerden başarısız veya devamsız öğrencilere verilir.

4) MF (muaf) notu; yeterlik ve muafiyet sınavları sonucunda başarılı bulunan öğrencilere verilir. Ortalamalara katılmaz.

5) TR (transfer) notu; Üniversite dışından nakil yolu ile gelen veya ÖSYM sınavı ile Üniversiteye yeniden kaydolan öğrencilere daha önce almış oldukları ve denkliği kabul edilen dersler için verilir. Ortalamalara katılmaz.

Bir dersten FF, FD, DD, DZ ve BZ notu alan veya dersi normal yarıyılında almayan öğrenciler, bu dersi tekrar verildiği ilk yarıyılda almak zorundadır. Bu dersler seçmeli dersler ise öğrenciler, bunların yerine başka bir seçmeli ders alabilir.

Öğrenciler DB, CC, CB, BB, BA notları ile başarılı oldukları dersleri not yükseltmek için tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derste önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir. Ders tekrarı durumundaki öğrencilerin bir yarıyılda alabilecekleri kredi toplamının, ortak zorunlu dersler hariç bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen üst sınırı aşmaması gerekir.

Başarılı Öğrenciler

Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yarıyılda almış oldukları derslere ait yarıyıl not ortalaması (YNO) ve almış oldukları tüm derslere ait genel not ortalaması (GNO) hesaplanarak belirlenir. Her hangi bir yarıyılın not ortalamasını bulmak için o yarıyılda öğrencinin bütün derslerden aldığı notların katsayıları, dersin kredisi ile çarpılıp toplanarak hesaplanan toplam kredi puanı, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Genel not ortalaması, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu bölümde geçerli olan derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Sonuçlarda, ondalık noktadan sonraki üçüncü sayı beşten küçükse sıfır (0)’a; beş veya beşten büyükse, ikinci sayıyı bir arttıracak şekilde yuvarlanarak iki hane esas alınır. Genel not ortalamasında (AA), (FF) ve arasındaki notlar esas tutulur. Genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir. Başarılı veya başarısız şeklinde değerlendiren dersler, ağırlıklı not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A. Matematik, fen bilimleri ve Çevre Mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, Çevre mühendisliği alanına özgü karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2-B. Çevre Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D. Çevre Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E. Çevre Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7-G. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8-H. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J. Çevre Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K. Çevre Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Çevre mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Çevre Mühendisliği (İÖ) Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
FZK107 Fizik I 3 1 5
KMY005 Genel Kimya 3 2 5
MAT113 Matematik I 3 1 5
CMB110 Ölçme Bilgisi 2 1 5
TRS004 Teknik Resim 2 2 4
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 4 AKTS Alabilir 4
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSTO116 Küresel Isınma ve Arazi Bozulumu(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB114 Çevre Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 2 1 5
FZK108 Fizik II 3 1 5
MAT114 Matematik II 3 1 5
CMB112 Organik Kimya 2 0 5
STJ201 Staj I 0 0 1
IMB122 Statik 3 1 5
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
Seçmeli ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF BAHAR DÖNEMİ SOSYAL SEÇMELİ DERS (1)() 2
AKİ001 Akademik İngilizce 2 0 2
GST 001 Genel Sanat Tarihi 2 0 2
KRYP01 Kariyer Planlama 1 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB209 Akışkanlar Mekaniği 3 1 5
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
CMB207 Çevre Mikrobiyolojisi 3 1 5
CMB208 Hidroloji 2 0 3
CMB205 Mukavemet 2 1 5
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 10 AKTS Alabilir 10
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSTO116 Küresel Isınma ve Arazi Bozulumu(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
CMB204 Çevre Mühendisliği Kimyası II 3 1 5
DFD003 Diferansiyel Denklemler 3 1 4
CMB213 Ekoloji 2 0 3
CMB212 Hidrolik 3 1 5
CMB210 Malzeme Bilgisi 2 0 3
SYA002 Sayısal Analiz 2 1 4
STJ401 Staj II 0 0 1
CMB202 Termodinamik 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB315 Çevre Modelleme 3 0 3
CMB301 Çevre Mühendisliğinde Temel İşlemler 3 1 5
YDİ109 Yabancı Dil I (İngilizce) 3 0 3
Seçmeli (ÇEVRE MÜH.BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ (14)) 5
CMSB305 AB ve Türkiye’de Çevre Politikaları 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi 3 0 5
CMSB301 Kentleşme ve Çevresel Etkileri 3 0 5
CMSB303 Mesleki İngilizce I 3 0 5
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 14 AKTS Alabilir 14
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSTO116 Küresel Isınma ve Arazi Bozulumu(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB306 Atıksu Uzaklaştırma 3 1 4
CMB314 Biyolojik Prosesler 2 1 3
CMB318 Hava Kirliliği 2 1 4
CMB310 İçme Sularının Arıtılması 2 2 4
CMB316 Kimyasal Prosesler 2 0 3
STJ601 Staj III 0 0 1
YDİ110 Yabancı Dil II (İngilizce) 3 0 3
CMB308 Zemin Mekaniği ve Temel İnşaatı 2 1 3
Seçmeli (ÇEVRE MÜH.3.SINIF BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ(9)) 5
CMSB307 Enerji Kaynakları ve Çevre 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi 3 0 5
CMSB301 Kentleşme ve Çevresel Etkileri 3 0 5
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

4. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB401 Atıksuların Arıtılması 2 2 5
CMB495 Bitirme Çalışması I 0 2 5
CMB405 Endüstriyel Kirlenme Kontrolü 2 2 4
CMB405 Endüstriyel Kirlenme Kontrolü 2 2 4
CMB407 Katı Atıklar 3 1 4
Seçmeli (ÇEVRE MÜH.BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ(15)) 10
CMSB406 Arazide Arıtma 3 0 5
CMSB402 Arıtma Tesislerinin İşletilmesi 3 0 5
CMSB409 Deniz Deşarjı 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi 3 0 5
CMSB408 İleri Arıtma 3 0 5
CMSB403 Su ve Atıksulardan Nütrient Giderimi 3 0 5
Toplam AKTS: 32

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
CMB412 Arıtma Çamurlarının Kontrolü 3 0 4
CMB494 Bitirme Çalışması II 0 2 3
CMB414 Çevre Kaynaklarının Planlanması 2 0 4
CMB410 Çevresel Etki Değerlendirilmesi 2 0 3
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II 2 0 2
CMB404 Toprak Kirliliği ve Kontrolü 3 0 4
Seçmeli ÇEVRE MÜH.BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ(16)(ÇEVRE MÜH.BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ(16)) 10
CMSB406 Arazide Arıtma 3 0 5
CMSB414 Atık Geri Kazanım Teknolojileri 3 0 5
CMSB410 Bütünleşik Havza Yönetimi 3 0 5
CMSB408 İleri Arıtma 3 0 5
ÇİME401 İşletmede Mesleki Eğitim 5 0 15
CMSB403 Su ve Atıksulardan Nütrient Giderimi 3 0 5
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 62

Ders & Program Çıktıları Matrisi

FZK107 Fizik I
#
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
1551155454
MAT113 Matematik I
#
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
1441153454
CMB110 Ölçme Bilgisi
#
4455345555
4455345555
4455345555
4455345555
TRS004 Teknik Resim
#
40000040400
00000000000
00000000000
00044404000
04400000000
TDİ101 Türk Dili I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
CMB114 Çevre Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları
#
5500500000
5500500500
5554540050
5554505005
FZK108 Fizik II
#
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
1441153353
MAT114 Matematik II
#
1441153354
1441153354
1441153354
1441153354
1441153354
CMB112 Organik Kimya
#
3531343453
3531343453
3531343453
3531343453
STJ201 Staj I
#
1451115111
1451115111
1451115111
IMB122 Statik
#
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
1131141144
TDİ102 Türk Dili II
#
11111111111
11111111111
11111111111
AKİ001 Akademik İngilizce
#
5115111551
5115111551
5115111551
5115111551
5115111551
5115111551
GST 001 Genel Sanat Tarihi
#
1415144115
1415144115
1415144115
1415144115
1415144115
KRYP01 Kariyer Planlama
#
55555555555
CMB209 Akışkanlar Mekaniği
#
2121232452
2121232452
2121232452
2121232452
2121232452
2121232452
2121232452
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
3534324453
CMB207 Çevre Mikrobiyolojisi
#
5445544454
CMB208 Hidroloji
#
3232454454
3232454454
3232454454
CMB205 Mukavemet
#
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
2543442453
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
4324332425
4324332425
4324332425
4324332425
CMB204 Çevre Mühendisliği Kimyası II
#
4523544345
4523544345
4523544345
4523544345
4523544345
DFD003 Diferansiyel Denklemler
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
CMB213 Ekoloji
#
4242522222
4242522222
4242522222
4242522222
4242522222
4242522222
CMB212 Hidrolik
#
3233143244
3233143244
3233143244
3233143244
CMB210 Malzeme Bilgisi
#
1431144453
SYA002 Sayısal Analiz
#
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
1441132353
STJ401 Staj II
#
55555555555
55555555555
55555555555
CMB202 Termodinamik
#
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
3441342353
CMB315 Çevre Modelleme
#
44252121122
45234212111
44142112224
44111222212
54211221112
CMB301 Çevre Mühendisliğinde Temel İşlemler
#
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
23224221121
YDİ109 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111
CMSB305 AB ve Türkiye’de Çevre Politikaları
#
55555555555
55555555555
55555555555
CMSB308 İklim Bilgisi
#
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
CMSB301 Kentleşme ve Çevresel Etkileri
#
1111111511
CMSB303 Mesleki İngilizce I
#
11111151111
CMB306 Atıksu Uzaklaştırma
#
5233555553
5233555553
5233555553
5233555553
5233555553
5233555553
5233555553
5233555553
CMB314 Biyolojik Prosesler
#
44212211111
44212211111
44212211111
44212211111
44212211111
44212211111
44212211111
44212211111
CMB318 Hava Kirliliği
#
4321543343
4321543343
4321543343
4321543343
4321543343
4321543343
4321543343
CMB310 İçme Sularının Arıtılması
#
4541444543
STJ601 Staj III
#
5443554335
5443554335
5443554335
YDİ110 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
11111111111
CMB308 Zemin Mekaniği ve Temel İnşaatı
#
5444545555
CMSB307 Enerji Kaynakları ve Çevre
#
3441344453
CMSB308 İklim Bilgisi
#
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
CMSB301 Kentleşme ve Çevresel Etkileri
#
1111111511
CMB401 Atıksuların Arıtılması
#
45554555455
CMB495 Bitirme Çalışması I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
CMB405 Endüstriyel Kirlenme Kontrolü
#
5155331535
5155331535
CMB405 Endüstriyel Kirlenme Kontrolü
#
5155331535
5155331535
CMB407 Katı Atıklar
#
2111333332
2111333332
CMSB406 Arazide Arıtma
#
00000000000
CMSB402 Arıtma Tesislerinin İşletilmesi
#
5444454455
5444454455
5444454455
CMSB409 Deniz Deşarjı
#
5343555553
5343555553
5343555553
5343555553
5343555553
5343555553
CMSB308 İklim Bilgisi
#
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
5453552352
CMSB408 İleri Arıtma
#
55555555555
55555555555
55555555555
55555555555
CMSB403 Su ve Atıksulardan Nütrient Giderimi
#
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
CMB412 Arıtma Çamurlarının Kontrolü
#
4331543543
4331543543
4331543543
4331543543
4331543543
4331543543
4331543543
4331543543
CMB494 Bitirme Çalışması II
#
4545555554
4545555554
4545555554
CMB414 Çevre Kaynaklarının Planlanması
#
5344533435
5344533435
5344533435
CMB410 Çevresel Etki Değerlendirilmesi
#
4331553335
4331553335
4331553335
4331553335
4331553335
4331553335
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II
#
5243344245
5243344245
5243344245
5243344245
5243344245
5243344245
CMB404 Toprak Kirliliği ve Kontrolü
#
5453553455
5453553455
5453553455
5453553455
5453553455
5453553455
CMSB406 Arazide Arıtma
#
23232112223
CMSB414 Atık Geri Kazanım Teknolojileri
#
5343454544
5343454544
5343454544
5343454544
CMSB410 Bütünleşik Havza Yönetimi
#
4554554445
4554554445
4554554445
4554554445
CMSB408 İleri Arıtma
#
5555555555
5555555555
5555555555
5555555555
ÇİME401 İşletmede Mesleki Eğitim
#
55555555555
55555555555
55555555555
CMSB403 Su ve Atıksulardan Nütrient Giderimi
#
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113
12121313113